Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Kojení


Kojení

Mateřské mléko je základem výživy dítěte minimálně do šesti měsíců. Člověk patří mezi savce, protože saje po narození mateřské mléko. je tedy jednou z nejdůležitějších věcí po narození malého človíčka. Zdá se, že tato nejpřirozenější lidská vlastnost – sací reflex, postačí k tomu, aby vše dobře fungovalo. A zatím patří k tématu, kterého se týká nejvíce otázek a kde vznikají nejčastěji problémy. Proto jsme rozdělili články na téma do několika pokračování, abychom se mohli dostatečně věnovat například po porodu, v prvních měsících, po půl roce, potížím, které mívají s m maminky a co trápí miminka. Nesmíme ani zapomenout na případy, kdy maminka z vážných důvodů své dítě kojit nemůže. Snad vám náš seriál odpoví na otázky, které vás v souvislosti s m trápí.

V prvních týdnech po porodu

Vaše prsy se na připravují od prvních týdnů těhotenství. Vlivem hormonů se zvětšují a začíná se v nich tvořit mlezivo (kolostrum), které je husté a žlutě zbarvené. Již v těhotenství můžete při stisknutí bradavky několik kapek mleziva spatřit. Asi dva až tři dny po porodu se bude ještě stále ve vašich prsech vytvářet toto mlezivo, jehož složení je ideální pro trávicí systém novorozence. Teprve po několika dnech se rozvine tvorba mateřského mléka, které bude základní potravou vašeho dítěte po mnoho měsíců.

Kdy začít s kojením

Možná vám tato otázka bude připadat směšná, ale ještě před dvaceti lety většina maminek dostala své miminko poprvé do náruče a ke i dvanáct hodin po porodu. Dnes je to téměř hrůzostrašná představa, protože většina porodnic respektuje přání rodiček a miminka přikládá okamžitě po narození mamince k prsu. Je to správné, neboť brzké přiložení miminka podporuje nejen správný rozvoj , ale také odloučení placenty a zavinování dělohy. Proto přiložení k prsu hned po porodu nepokládejte za nějakou „módní“ záležitost a nebudete-li mít po porodu vy či dítě nějaké vážné komplikace, trvejte na přiložení dítěte ihned po porodu.

Jak často dítě kojit

I když se zatím v prsou tvoří mlezivo, sání dítěte podporuje rozvoj tvorby mateřského mléka. Přikládejte dítě k prsu alespoň každé tři hodiny, je-li miminko ospalé, poraďte se s dětskou sestrou na oddělení šestinedělí. Ospalost novorozenců může být způsobena například novorozeneckou žloutenkou. Nesnažte se dítěti vnutit nějaký rytmus, po několika týdnech se intervaly mezi m upraví.

Kojit z jednoho nebo z obou prsů

Názory odborníků na tuto otázku se často mění, nyní se doporučuje nabídnout při dítěti oba prsy. Jakmile dítě přestane pít z jednoho prsu, nabídněte mu druhý. Pořadí byste měla střídat, je vhodné nabídnout dítěti ke jako první prs, u něhož jste posledně skončila.

Technika kojení

V prvních dnech po porodu budete nejčastěji kojit miminko vleže, což bude pro vás nejpohodlnější. Položíte se na bok, hlavu si podložíte polštářem a spodní paži ohněte tak, abyste na ni mohla položit miminko. Prs přidržte tak, aby k němu mělo děťátko snadný přístup. Miminko dotek na tváři na té straně, kde je prs, stimuluje tak, že otočí hlavu a našpulí rtíky. Prsní bradavku mezi ně vsunete tak, aby byla celá i s prsním dvorcem v ústech dítěte. Sací reflex je jedním z nejsilnějších reflexů a miminko většinou okamžitě začíná sát. Prs při přidržujte, aby miminko nemělo překrytý nos. To by velmi ztížilo, neboť miminko by prs neustále opouštělo, aby se mohlo nadechnout ústy. by nemělo bolet ani být nepříjemné. Pokud ano, je to způsobeno nejspíš špatnou technikou .

První týdny po porodu

Za několik dní se změní mlezivo v mateřské mléko, prsy se tzv. nalévají, bývají velmi citlivé a bolestivé. V prvních týdnech po porodu věnujte tu největší péči, protože váš organismus se musí přizpůsobit a k tomu mu budete muset vydatně pomoci. Pečujte úzkostlivě o prsní bradavky, abyste předešla bolestivým komplikacím – trhlinkám, zánětu prsu a podobně. Bradavky omývejte před i po vyvařenou žínkou namočenou ve vlažné vodě nebo lehký proudem vlažné vody ze sprchy. K osušení nepoužívejte oblíbené froté ručníky, raději si připravte několik přežehlených látkových plenek, které mají mnohem jemnější strukturu a vlákno. Pociťujete-li příliš silné napětí v prsou, odstříkněte před m trochu mléka, aby mohlo dítě prs lépe uchopit. Při odstříkávání mléka nestlačujte bradavku, ale prsní dvorec dvěma prsty proti sobě. Samozřejmostí je umytí rukou mýdlem a teplou vodou.

Na první pohled to vypadá, že není žádný problém, vše vlastně funguje samo. Existuje však mnoho důvodů, proč neprobíhá hladce. V dalších číslech se budeme věnovat každému z nich podrobně.

1. 7. 2005


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>