Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Batole a bio potraviny


Batole a bio potraviny

O bio potravinách slýcháme čím dál víc. Mnozí si však stále pletou biopotraviny s vegetariánskou stravou nebo jinými alternativními výživovými styly a nejsou si jisti, zda se biopotraviny pro malé dítě hodí. Proto jsme se rozhodli trochu více objasnit pojmy biopotraviny a ekologicky kontrolované zemědělství.

Ekologicky kontrolované zemědělství

Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, které dbá na životní prostředí stanovením omezení či zákazů používání látek a postupů, které zatěžují, znečišťují nebo zamořují životní prostředí a nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce. Dbá na vnější životní projevy, chování a na pohodu chovaných zvířat v souladu s požadavky právních předpisů platných pro ČR.

Pokud si toto znění chcete zjednodušit, jedná se hlavně o to, že zvířata jsou chována přirozeným způsobem, vhodně krmena bez použití léčivých a růstových přípravků u zdravých zvířat, nesmí být trvale ustájena v uzavřených prostorech, zakázány jsou klecové chovy. Plodiny a rostliny jsou pěstovány bez použití ekologicky závadných hnojiv. Při zpracování se kromě jiného nesmějí používat geneticky modifikované organismy. Předpisy pro certifikované ekologické zemědělce a zpracovatele jsou samozřejmě mnohem složitější.

Kdo rozhoduje o certifikátech

Kontrolou a certifikací v systému ekologického zemědělství je pověřena nevládní nezisková organizace KEZ, jejíž inspektoři zemědělce pravidelně kontrolují. Zemědělcům a zpracovatelům jsou vydávány certifikáty, na jejichž základě mohou označovat své výrobky jako bio produkty či bio potraviny. V loňském roce bylo společností KEZ kontrolováno 768 ekologických zemědělců a 135 výrobců biopotravin.

Co jsou bio potraviny

Bio potraviny, neboli ekologické potraviny se vyrábějí z ekologických surovin (bio produktů) a dalších látek povolených pro ekologické zemědělství. Při jejich výrobě smí být použit pouze minimální podíl surovin pocházejících z konvenčního zemědělství (maximálně 5 %). Nesmí se používat syntetických chemických látek.

Celý text článku najdete v Miminku č. 6/2007.

1. 6. 2007


Zpět na přehled článků


Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>

Jarní krása: Hloubková péče o pleť

Čištění pleti patří k pravidelné každodenní rutině. Jednou za čas je ale potřeba pokožku vyčistit důkladněji - zbavit ji odumřelých částeček kůže, zlepšit její prokrvení a tím ji projasnit a oživit. ==**Peeling důkladně, ale jemně** Odstranění šupinek na kůži se provádí pomocí peelingu, kdy se pokožka masíruje přípravkem s obsahem… Celý článek >>

Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>