Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Genetika je opravdu věda


Genetika je opravdu věda

Zákonitosti a mechanismy dědičnosti začíná lékařská věda objevovat teprve v posledních letech. Díky genetickému poradenství, zpravidla v kombinaci s prenatální diagnostikou, se mnoha rodičům se zdravotními problémy a dědičnou zátěží narodí zdravé dítě.

Genetika v první řadě studuje kyselinu deoxyribonukleovou (DNA). Tento buněčný materiál určuje vlastnosti organismu. Základní jednotkou dědičného materiálu je gen, což je vlastně malý kousek DNA – dědičné látky uvnitř buněčného jádra; každá buňka tam má více než 50 tisíc různých genů, které se vzájemně ovlivňují a řídí vývoj, funkci, reprodukci a přežití všech orgánů, kontrolují produkci enzymů a bílkovin. Každý z nás dědí geny od svých rodičů a oba mu dávají různou kombinaci svých genů, čímž se vysvětlují často značné rozdíly v podobě, osobnostním ladění i zdravotním stavu jednotlivých sourozenců.

Ještě bude mnoho co objevovat

Pokud je genetický materiál postižen defektem, mohou vznikat i „špatné“ bílkoviny (nebo jejich počet) s následnými poruchami biochemie a různými typy chorob. Genetický defekt mohou nést jeden nebo oba rodiče, ale tento materiál se může i proměňovat (mutovat), a tak se může narodit postižené dítě i ve zdravé rodině.

Genová problematika je velmi složitá a vědci budou mít nepochybně ještě řadu let co objevovat. Jen dva příklady na dokreslení složitosti genetiky:

První – nositelem defektního genu pro cystickou fibrózu (onemocnění žláz se zevní sekrecí – ucpávání průdušek hlenem s poruchami dýchání nebo poruchy trávení) je každý dvaadvacátý člověk; prakticky žádný z nich o tom neví, tento gen přechází z generace na generaci nepozorován. A pouze každý dvoutisící se s touto nemocí narodí.

Druhý příklad – pokud je matka přenašečkou hemofilie (porušená krevní srážlivost a zvýšená krvácivost), existuje padesátiprocentní pravděpodobnost, že bude její syn postižen touto nemocí, dcera bude zdravá, ale bude se stejnou pravděpodobností přenašečkou této choroby.

Celý text článku najdete v Miminku č. 10/2007.

1. 10. 2007


Zpět na přehled článků


Jarní krása: Hloubková péče o pleť

Čištění pleti patří k pravidelné každodenní rutině. Jednou za čas je ale potřeba pokožku vyčistit důkladněji - zbavit ji odumřelých částeček kůže, zlepšit její prokrvení a tím ji projasnit a oživit. ==**Peeling důkladně, ale jemně** Odstranění šupinek na kůži se provádí pomocí peelingu, kdy se pokožka masíruje přípravkem s obsahem… Celý článek >>

Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Jarní krása: Pravidelná každodenní péče o pleť

Dokonalost pleti je pro nás důležitá z mnoha důvodů. Kromě toho, že se sami cítíme lépe, nám dobře vypadající pleť dodává sebevědomí, vyvolává dojem zdraví a energie. Než se pustíme do výběru krémů a masek, hodí se zopakovat si pravidla, která jsou pro pěknou pleť důležitá. ==**Pravidelné večerní čištění je základem** Nezáleží na tom… Celý článek >>