Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Prvních šest měsíců


Prvních šest měsíců

Za čtyři až šest týdnů po porodu jste si vy i miminko na kojení patrně zvykli a nyní již asi máte zavedený nějaký rytmus a délku kojení. V této době si mnoho maminek začíná klást otázky: Má miminko mléka dost? Vydrží mi mléko dost dlouho? Jak se mám stravovat, abych mohla kojit co nejdéle?

Jak poznat, že mléko nestačí

Nedostatek mléka může přijít postupně nebo i najednou. Nejvíce záleží na vaší stravě, tělesné i duševní pohodě. Po šestinedělí se většina maminek vrací zpět k péči o domácnost v kompletním rozsahu. To znamená celodenní pracovní směnu, navíc rozšířenou o případná nevyspání kvůli nočnímu kojení či pláči miminka. Nadměrná fyzická či psychická zátěž může zapříčinit prudký úbytek mléka.

Vy sama nemusíte nutně nedostatek mléka pozorovat. Všimněte si, že pokud jste odpočinutá a dobře jste se vyspala, jsou vaše prsy nalité a mléka je dost. Večer ovšem po celodenní námaze mléka ubývá. Miminko se potom v noci častěji budí, protože vypije před usnutím mléka méně. Neodpírejte mu noční kojení, právě díky němu se může tvorba mléka zase zlepšit. Pokud se ale doposud spokojené miminko začíná častěji budit ke kojení, více pláče a nakonec se i zpomalí či zastaví jeho váhové přírůstky, je to známka toho, že mu již vypité mléko nestačí. Jestliže dostatečně přibývá na váze a je spokojené, potom se nemusíte o jeho výživu obávat – evidentně mu vypité mléko dokonale postačí.

Jak dlouho se bude vytvářet dostatek mléka

Počet měsíců, kdy jsou děti plně kojeny, se stále zvyšuje. Je to jistě díky osvětě, která kolem kojení probíhá. Není sporu o tom, že mateřské mléko je nejvhodnější stravou pro miminko. Ženský organismus je pro tvorbu mléka dostatečně vybaven a tělo se na kojení připravuje prakticky od prvních dnů těhotenství. Období, po které se dostatek mateřského mléka vytváří, však nezáleží jen na tělesných dispozicích určité ženy.

Hlavními faktory ovlivňujícími tvorbu mléka je vhodná strava, dostatek odpočinku tělesného i duševního a dostatek zdravého pohybu i spánku. Na druhé straně je péče o malé dítě natolik vysilující, že téměř žádná z vyjmenovaných podmínek nemůže být bez problémů splněna. Proto je vhodné uvažovat o kojení již před porodem, sledovat informace o vhodné stravě a třeba si i zvykat na jiné složení jídelníčku. S příbuznými je dobré se domluvit na drobných výpomocích v domácnosti, s partnerem zase na střídání v nočním vstávání. Ne vždy potřebuje miminko v noci nakrmit, někdy stačí je přebalit a pohoupat a zde vás může partner výborně zastoupit.

Nebojte se zdřímnout si přes den i kdybyste měla sebevětší výčitky svědomí. Pokud máte partnera či příbuzné, kteří od vás čekají blýskající se domácnost, pak jim vysvětlete, že pro miminko je daleko důležitější dostatek potravy než vycíděné hrnce. Tím vás nechceme nabádat k nepořádnosti, ale z některých požadavků bude asi nutno po nějaký čas slevit. Přizpůsobte se rytmu miminka – pokud usne, odpočiňte si také.

Jídelníček v době kojení

Pokud kojíte, je důležitý nejen dostatečný přísun tekutin, ale také živin. Rozdíl je v příjmu živin, které se neukládají do zásoby (to jsou bílkoviny, vitaminy B a C a také chlor, sodík a draslík) a živin, které může organismus čerpat ze zásob (sacharidy, tuky, železo, vápník a vitaminy A, D a E). Velmi důležitý je dostatek vitaminů skupiny B a vitaminu C, které organismus neukládá, a tak se jejich nedostatek rychle projeví v organismu matky i v mateřském mléce. U vitaminu C je bohužel největší zdroj hlavně v citrusových plodech, které ovšem mohou alergizovat. Proto se v době kojení doporučuje spíše konzumace jiných potravin bohatých na tento vitamin (raději čerstvá zelenina než pomeranče). Hlavní nedostatky ve výživě kojících žen bývají v příjmu vitaminů skupiny B (najdete je v obilovinách, těstovinách, rýži, v mase či rybách). V zásadě však platí pro kojící ženu stejné zásady zdravé výživy jako pro ostatní, jen je třeba vyvarovat se potravin, které mohou vám i miminku způsobit nadýmání či alergii (luštěniny, agresivní ovoce jako jahody či ananas).

Velmi důležitý je dostatek tekutin, nejlépe pramenité vody nebo velmi zředěné ovocné šťávy. S bylinkovými čaji jsme opatrní – většina látek z nich přechází do mateřského mléka. Neškodná je například meduňka nebo šípek.

Chcete-li si tvorbu mléka pro své miminko udržet co nejdéle, dbejte i po skončení šestinedělí o svou životosprávu a tělesnou a duševní kondici. Netrapte se úzkostí, zda budete mít mléka dost. Nepodávejte dítěti žádné tekutiny v láhvi s dudlíkem. Pečlivě zvažte i výběr antikoncepce (některé tablety jsou při kojení nevhodné). Máte-li pocit, že ráno je mléka přebytek a večer nedostatek, odstříkejte ráno zbylé mléko pro večerní dokrmení (nikdy ovšem z láhve).

1. 10. 2005


Zpět na přehled článků


Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>

Jarní krása: Hloubková péče o pleť

Čištění pleti patří k pravidelné každodenní rutině. Jednou za čas je ale potřeba pokožku vyčistit důkladněji - zbavit ji odumřelých částeček kůže, zlepšit její prokrvení a tím ji projasnit a oživit. ==**Peeling důkladně, ale jemně** Odstranění šupinek na kůži se provádí pomocí peelingu, kdy se pokožka masíruje přípravkem s obsahem… Celý článek >>

Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>