Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Tajemství ukryté v děloze


Tajemství ukryté v děloze

Lidstvo pro vzorek vody rozbíjí povrch Měsíce, snaží se sestrojit sondy k poodhalení možného života na Marsu, odvažuje se čím dál hlouběji nakouknout do vesmíru. Je to zvědavost, je to pro člověka typická touha po poznání, která nás k takové činnosti motivuje. Zkoušíme po vzoru svých prapředků ochutnat jablko ze stromu poznání. Pronikáme do nebes i do hlubin a je zcela přirozené, že se chceme podívat i do míst neskutečně blízkých, která však před pár lety byla ještě tabu.

V těle ženy se 268 dnů od oplodnění vajíčka odehrává zázrak. Prenatální vývoj mají dnes lékaři zmapovaný do posledních detailů a díky prenatální diagnostice, moderním přístrojům a dokonalým vyšetřovacím metodám dokážou do tajné komnaty nakouknout, aniž by lidskému plodu ublížili. Žena tak ví, co se uvnitř děje mnohem lépe než kdy v minulosti.

Nejprve se uhnízdí

Vývoj dítěte probíhá v matčině děloze nejprve v období embryonálním, do něhož řadíme prvních osm týdnů po oplodnění vajíčka. Několik hodin po spojení spermie a vajíčka vzniká prvojádro, nesoucí 23 chromozomů od každého rodiče jako základ genetické výbavy. Oplodněné vajíčko putuje do dělohy a uhnízdí se v děložní sliznici. Nidace (uhnízdění) začíná 6. až 7. den po oplodnění a končí po dvou týdnech. Konečné uhnízdění můžeme pokládat za skutečný počátek těhotenství, teď se zárodek i matka budou vzájemně ovlivňovat.

Při nidaci se vytváří v organismu zvláštní látka, jejíž přítomnost v krvi či moči je snadno zjistitelná. Na tomto principu je založena většina těhotenských testů. Uhnízdění je velmi významnou fází a 30 až 60 procent oplodněných vajíček zanikne právě pro neschopnost uhnízdění.

V organismu těhotné ženy se zvyšují hladiny estrogenů a progesteronu, sliznice dělohy vytváří vhodné podmínky pro růst oplodněného vajíčka, dochází k výpadku pravidelné menstruace a vše se podřizuje potřebám gravidity. Zárodek má tvar válcovitého útvaru se zřetelným koncem hlavy, vyvíjejí se základní orgány, srdce má tvar písmene S a okolo 23. dne po oplození jsou patrné první údery srdce. Vytvářejí se základní struktury mozku a míchy. Na konci hlavy se v sedmém týdnu objeví výstupky pro oči.

Celý text článku najdete v Miminku č. 12/2009.

1. 12. 2009


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Co jste potřebovali vědět o striích

Drobné jizvičky na kůži našeho těla mohou občas trochu svědit, ale nejsou vůbec nebezpečné nebo škodlivé. Přesto je nikdo z nás nevítá s nadšením. Někdo je neřeší a přijímá je jako součást sebe sama, jiný se snaží je odstranit nebo alespoň částečně vymazat, protože je považuje za vadu na kráse. Nikdo nejsme dokonalý. Pokud jde o naši… Celý článek >>

Jarní krása: péče o ruce a nehty

Krásné nehty působí upraveně, někdy ale není lehké je udržet v kýžené kondici a délce. Dobrou zprávou je, že aktuálně jsou moderní spíš nehty kratší, které lakujeme méně výraznými barvami. Pro významné příležitosti ale můžeme zvolit o něco výstřednější nehtový look. ==**Počátek je zase v dobré péči** Dobře udělaná manikúra má na stav… Celý článek >>