Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Zimní vitamíny pro kojence a batolata


Zimní vitamíny pro kojence a batolata

Nejen my, dospělí, potřebujeme přes chladné měsíce dostatek vitaminů, abychom zůstali zdraví a fit. Naše malé ratolesti jsou na tom podobně. Jenže u miminek je to složitější. Nemůžete jim dát jen tak na zapití tabletku. Musíte pečlivě dbát na to, aby všechno potřebné bylo obsaženo už v jejich jídle. Celé je to tedy jen a pouze ve vašich rukou!

Podle odborníků většina kojenců do jednoho roku, kteří mají dostatek čerstvé stravy a pijí umělou kojeneckou výživu, žádné umělé vitaminy nepotřebují. Ovšem nemluvňata, která jsou plně kojena, nebo vypijí méně než půl litru umělé výživy denně, by vitaminové doplňky dostávat měla. U kojených dětí je nejdůležitějším doplňkem vitamin D, jelikož mateřské mléko jej neobsahuje v dostatečném množství.

Dobroty z přírody

V každém případě je nutné dbát na to, aby i kojenci měli hodně pestrou stravu v rámci možností vhodných pro jejich věk. První příkrmy se mohou miminkům začít podávat už od dokončeného 4. měsíce v případě, že nejsou kojena. Pokud dostávají mateřské mlíčko, pak je možné začít nemléčnou stravu zařazovat až o další dva měsíce později. V každém případě je vždy nejvhodnější začít podávat zeleninu.

Áčko na začátek

První, co by děti měly okusit, je mrkev. Jednak je skvěle stravitelná a navíc má i lehce nasládlou chuť, takže dětem chutná a lépe si tak zvyknou na novou potravinu i na samotnou lžičku a nový způsob krmení. Mrkev navíc obsahuje vitamin A, respektive beta-karoten. Ten je potřebný především pro buněčný růst, vývoj kůže a buněčných membrán a řadu metabolických funkcí, pro zdravé oči a dobrou zubní sklovinu. Navíc také významně posiluje imunitní systém, což je právě v tomto období žádoucí. Jediným nežádoucím účinkem může být to, že pokud vaše ratolest spapá mrkvičky mnoho, může lehce zežloutnout pokožka. Ale nelekejte se, stát se to může a děťátku se nic nestane.

Bé jako brambory

Pokud miminku mrkvička zachutnala, je na čase vyzkoušet něco nového. Pustit se můžete třeba do brambor. Dělat z nich můžete hotové zázraky – bramborovou kaši nemléčnou nebo s mlékem (ať už umělým nebo odstříkaným mateřským) nebo můžete zkusit namíchat i s troškou mrkve či později jinou zeleninou. Věřte, že děťátku zachutnají! A co víc – brambory obsahují významné množství vitaminu B (především B1 a B6). Nezanedbatelné množství je zde i vitaminu A nebo C. Ovšem abyste céčka udrželi v bramborách co nejvíce, musíte dbát na kvalitní přípravu. Tedy – vařit nejlépe v páře nebo v co nejmenším množství kojenecké vody a poté brambory rozmixovat i s onou vodou.

Celý text článku najdete v Miminku č. 12/2009.

1. 12. 2009


Zpět na přehled článků


Jarní krása: Aromaterapeutická kosmetika z přírody

Aromaterapie, to je dokonalá synergie čistých esencí přírody. Vonné éterické oleje nabízejí širokou škálu rozmanitých vůní, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví a krásu. Prostřednictvím aromaterapie je lze zapojit do každodenního života mnoha způsoby a česká značka Nobilis Tilia umí nabídnout svým zákazníkům všechny. Bohaté… Celý článek >>

Jarní krása: S úctou k přírodě vytvořená bylinná…

Žít pomalu, vychutnat si kouzlo dne, nestresovat se. Prostě se zastavit a být chvíli v souznění s přírodou a jejími přirozenými cykly. Slow Living – to není marketingová novinka, to je nutnost lidí zbrzdit v neskutečně rychlém životním tempu a postupně se vrátit ke kořenům svých předků. Proto je potřeba co nejvíce využívat lokálních… Celý článek >>

Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>