Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Čerstvá strava v letních dnech


Čerstvá strava v letních dnech

Nechápu, jak mohla být moje babička celý život bez ledničky. Tento úplně nejzákladnější prostředek k dlouhodobějšímu uchování potravin v její domácnosti scházel. Navíc jsem přesvědčená, že toto zařízení vůbec nepostrádala. V baráčku měla studený sklípek, v jehož podlaze byl pod poklopem vyzděn ještě speciální nejstudenější prostor. Mléko v kameninovém hrnci stávalo na pátém schodě, dědovo pivo na čtvrtém, zbytky od oběda patřily o schod níž. Naopak téměř nejvýš, na druhém schůdku, byla bednička s pískem se skladovanou mrkví. Na dřevěných štanglích nad schody viselo vonící uzené maso. V regále ve sklenicích bylo zavařené maso ze zabíjačky.

Všechno mělo svůj řád a všechno dobře fungovalo. Nikdo netrpěl salmonelózou ani listeriózou. Babička odchovala čtyři děti, které se ve zdraví dočkaly dospělosti.

Jak uložit jídlo na chalupě

Sama se dnes bez mrazáku a lednice neobejdu. Ani o dovolené nezeje lednička na chatě prázdnotou. Naopak. V rekreačním obydlí mám k dispozici jen chladničku malou a stále z ní něco vypadává. Rozčiluji se a vzpomínám na babičku. Jak to ta ženská dělala!

Vybavit letní sídlo tak, aby byly potraviny čerstvé, není příliš složité. Začneme u mouky a cukru. Oba produkty koupíme před začátkem dovolené. I když můžeme obě suroviny používat i několik týdnů po skončení expirační doby, rozhodně bychom je neměli skladovat v regále rok či dva.

Jinak postupujeme u konzerv, které mají minimální trvanlivost garantovanou i dva roky. Pokud je žena těhotná, měla by konzumaci konzerv omezit i při pobytu na chatě. Doporučit jí nemůžeme ani dehydrované potraviny, ačkoliv instantní polévky jsou zvláště v letních měsících velmi oblíbené. Jejich složení (obsah glutamátu, solí a tuku) není vhodné pro děti do tří let a pro těhotné a kojící ženy. Tím rozhodně nechceme celé odvětví, které se výrobou sušených potravin zabývá, zatratit. Sušení patří k nejstarším způsobům úpravy pro uchování surovin. Normy EU zasáhly i do této oblasti a výrobci musejí povinně snižovat obsah nebezpečných ztužených tuků, tzv. transmastných kyselin na pouhé jedno procento. Na pultech prodejen už najdeme instantní polévky, u nichž je deklarován nejen nižší obsah tuků, ale též snížený obsah soli. Jsou i výrobky bez přidaného glutamátu. O tom musí být spotřebitel na obalu informován. Takové instantní výrobky upřednostňujte. Pro letní dovolenou jsou dehydrované potraviny výhodné. Zalijeme je horkou vodou a během chvilky máme navařeno.

Celý text článku najdete v časopisu Miminko č. 7–8/2010.

1. 7. 2010


Zpět na přehled článků


V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>

Čistička pomůže nejen alergikům a astmatikům. Jak…

Náporem na dýchací systém alergika bývá jarní období, kdy je vzduch plný pylů ze stromů a květin, s teplejším počasím se rozrůstají i plísně a koncentrace jejich spor v ovzduší je vysoká. Bolesti hlavy, rýma, ucpané uši, pálení očí a bolesti v krku jsou pak na denním pořádku. Základem je omezení kontaktu s alergenem, proto je potřeba… Celý článek >>