Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

I tátové si hrají s panenkami


I tátové si hrají s panenkami

Co si myslí čeští tatínkové o hrách s panenkami?

Jak plést copánky, jak si hrát s panenkami a jaké věci v domě mohou posloužit jako mikrofon popové hvězdy, to jsou jen některé z věcí, které podle nového výzkumu dobře znají tátové dcer.

Průzkum provedený v lednu 2017 mezi 500 českými tatínky a jejich dcerami odhaluje 20 nejčastějších aktivit, které si tátové malých holčiček bezpečně osvojili.

Jak nejlépe pohladit a pomazlit, jak jezdit na kolečkových bruslích, či jak důležité je umět věci barevně sladit, to vše má v žebříčku své místo. Otcové dcer také vědí, jak se dělá hvězda, jak se tančí a bruslí na ledě.

Umět zahnat noční můry a dát jí najevo, že je výjimečná, i tohle je na seznamu 20 nejčastějších aktivit a dovedností, které tátové dcer budou znát. Tátové dcer vědí, že je důležité bojovat proti stereotypům – a že i dívky rády hrají fotbal, baví je stavět bunkry a umí lézt po stromech.

Tátové umí skvěle malovat na obličej, zvládnou piruetu a nevadí jim, že se třpytky dostanou úplně všude. Nikdo neumí dostat žvýkačku z dlouhých vlasů líp než tátové!

Průzkum ukazuje, že 83 % českých tatínků považuje za důležité své dcery naučit, že být laskavá a statečná je důležitější, než být hezká a pokud jde o posilování sebevědomí, 61 % tatínků říká svým dcerám, že se ve svých životech mohou stát, čímkoliv budou chtít, od princezny po prezidentku.

Otcové pomáhají svým dcerám připravit se na budoucnost, 73 % si myslí, že sebedůvěra je pro jejich dcery jednou z nejdůležitějších životních schopností, které je mohou naučit, zatímco 77 % se snaží své dcery vést k praktickým dovednostem. Rozvoj představivosti je klíčový pro čtvrtinu otců, kteří věří, že hra s panenkami posiluje představivost jejich dcer.

75 % tatínků vnímá dobu strávenou hraním jako důležitou pro rozvoj sebeuvědomění a čas strávený ve vysněném světě jejich dcer vidí jako investici do jejich skutečného života – přičemž 64 % tatínků si přeje, aby mohli věnovat více času hrám se svými dcerami.

Nechat ji, ať se učí se ze svých chyb, seznámit ji s hodnotou peněz již v raném věku a povzbuzovat její statečnost, to vše patří mezi „životní lekce“, které se tátové pokoušejí předat svým holčičkám. Vědci zjistili, že pro 9 z 10 tatínků je nanejvýš důležité podporovat své dcery tak, aby se z nich staly silné mladé ženy.

Není to zdaleka vždy tak, že maminky holčičkám pletou culíčky a oblékají panenky a tatínci holčičky učí hrát fotbal a šplhat po stromech, ale každý člověk má trochu jiné postoje, zájmy i smysl pro humor a holčičky se učí této pestrosti díky tomu, že se zapojují oba rodiče. Tatínci mají navíc exkluzivní postavení v očích dcer, což popsal již Freud. Pokud se tatínek chápe pouze jako živitel a někdo, kdo má svůj vlastní program, případně upřednostňuje potomky mužského pohlaví co do společně stráveného času, dítě je o mnoho ochuzeno.

Psychologové potvrdili, že dívky, jež mají od útlého dětství milující, komunikativní a podpůrné vztahy se svými tatínky, ve svém pozdějším životě daleko méně trpí nedostatkem sebevědomí a sebeúcty. Když se na to podíváme z druhé strany, i tatínek, který díky hraní se svými dcerami pronikne trochu do ženského světa, si může rozšířit obzory, prohloubit emoční inteligenci a lépe chápat ženský svět, což může zužitkovat v manželství.

20 VĚCÍ, KTERÉ ČEŠTÍ TATÍNKOVÉ MAJÍCÍ DCERY VĚDÍ A UMĚJÍ

  1. Co je to pirueta
  2. Jaké věci v domě mohou posloužit jako mikrofon velké popové hvězdy
  3. Jak plést copánky
  4. Jak si hrát s panenkami
  5. Jak jezdit na kolečkových bruslích
  6. Jak bruslit na ledě
  7. Jak důležité je umět věci barevně sladit
  8. Jak nejlépe pohladit a pomazlit
  9. Jak říct jemně „ne“, když ho požádá, aby se s ní oženil
  10. Jak zahnat noční můru
  11. Jak jí dát najevo, že je výjimečná
  12. Jak s ní tančit, když stojí na jeho nohou
  13. Holky také hrají fotbal
  14. Třpytky se dostanou úplně všude
  15. I holky jsou rády špinavé
  16. I holky chtějí umět stavět bunkry a lézt po stromech
  17. Jak tancovat
  18. Jak namalovat obličej
  19. Jak udělat hvězdu
  20. Jak vytáhnout žvýkačku z dlouhých vlasů

Isabel Ferrer, marketingová ředitelka Barbie EMEA, která studii zaštítila, k tomu dodává: „Zapojením se do činností, jako je dělání hvězd, hraní a tancování, ukazují tátové svým dcerám, jak moc jim na nich záleží – a že všechno, co dělají, je důležité.“


redakce

1. 3. 2017


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>