Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Rýma a kašel ještě nekončí


Rýma a kašel ještě nekončí

Venku už vykukuje sluníčko čím dál častěji, to ale neznamená, že máme vyhráno. Teploty nejsou tak vysoké a nachladit se můžete snadno. Děti, které jsou na tom s termoregulací hůř, jsou ještě náchylnější.

Imunitní systém prodělává zátěžovou zkoušku – ochrání dostatečně dětský organismus? Na odolnosti našich dětí vůči nákaze se projeví nejen stav jejich výživy, ale také prostředí, v němž žijí. Ve velkých městech s častým opakováním smogových situací je dětský organismus oslabený, dýchací cesty jsou neustále vystaveny náporu vzduchu zamořeného škodlivinami. Na imunitním systému se ale podepisuje i duševní pohoda malého jedince.

Velký vliv na budování imunity mají sliznice ve střevech. Proto je tak důležité co nejdelší kojení a následně vhodná pevná strava. Svůj velký podíl na dobré odolnosti má také pohyb na čerstvém vzduchu. Měli bychom ovšem respektovat varování meteorologů a nevycházet s dětmi ve smogových dnech. Rovněž je na místě alespoň jednou ročně zimní pobyt na horách a ve starším batolecím věku bychom měli pomýšlet i na vhodné otužování.

Významnou roli hraje stav domácího prostředí, v němž se dítě v chladném období roku pohybuje nejvíc. Samozřejmé by mělo být dostatečné větrání místností a udržování vhodné teploty a vlhkosti. Vysušený vzduch v místnostech s ústředním topením škodí stejně jako vlhkem plesnivé zdi hlavně ve starších budovách.

Jakmile se dítku objeví první kapička u nosu, je jasné, že rýma je tu. Příznakem rýmy je výtok, který je na začátku vodnatý a čirý, později hlenovitý a žlutě zabarvený. Projevem rýmy je také kýchání a ztížené dýchání nosem. Nosní sliznice je při rýmě zarudlá a oteklá.Malé děti mají potíže se smrkáním, proto jim musíme pomoci. Kojenci uleví od zahleněného nosu odsávačka, batolata začneme učit správnému čištění nosu co nejdřív. Při nesprávném smrkání se hlen může dostat až do ucha, kde způsobí zánět.

Kašlání signalizuje změny v nosohltanu, hrtanu a průduškách. Příčinou akutního kašle je většinou akutní zánět horních nebo dolních cest dýchacích. Může se jednat o banální nachlazení, stejně tak ale může kašel provázet závažnější onemocnění. V posledních letech se také znovu objevuje tzv. dávivý neboli černý kašel. Pro záněty průdušek a plic je typický na začátku onemocnění suchý, dráždivý kašel, který se během nemoci mění na vlhký. Často mívají děti horečku, někdy i dušnost. Dráždivý, suchý kašel, který vzniká v záchvatech více v noci nebo po námaze, doprovází onemocnění průduškovým astmatem.

Kašel může být suchý, dráždivý, který je velmi namáhavý, dítě si při něm může stěžovat na bolest bříška. Vlhký kašel je doprovázen tvorbou hlenů, které je potřeba vykašlávat, to ale dětem činí potíže, a tak většinou hleny polykají, následkem je nevolnost i zvracení. Je-li kašel hrubý, štěkavý, pak se může jednat o zánět hrtanu. Již zmíněný dávivý kašel je zase doprovázen zajíkáním, může připomínat kokrhavý zvuk. V posledních dvou případech je zapotřebí okamžitá lékařská pomoc. Při volbě léku proti kašli je potřeba lékárníkovi co nejlépe popsat průběh a typ kašlání, aby vám mohl správně poradit.

Rýma a kašel obvykle po několika dnech odezní, pokud se ale organismu nepodaří infekce zbavit, mohou přijít komplikace v podobě zánětu nosních dutin nebo zánětu středního ucha. Může se vyvinout i akutní bronchitida nebo dokonce zápal plic. Jako reakce na virovou nákazu se může objevit také opar rtu (herpes simplex). Typické puchýřky se mohou vyskytnout nejen na rtech, ale také u nosních dírek. Horečka je prvním signálem, že banální nachlazení se začíná měnit v něco závaznějšího.

Děti v oblastech se zhoršeným ovzduším to mají mnohem těžší než ty, které žijí v místech s čistým vzduchem. Pokud jsou totiž dýchací cesty drážděny často, jejich sliznice zduří nebo otékají a kašel nebo rýma se stávají chronickými. Postupem času se tak mohou v oblastech se zhoršeným životním prostředím vytvářet masivní vlny respiračních onemocnění. Není tudíž vůbec od věci sledovat pravidelnou smogovou předpověď nebo si nainstalovat přímo do mobilního telefonu aplikaci, která vás bude o kvalitě vzduchu ve vašem okolí informovat. Nepodceňujte ani význam byť krátkého pobytu na horách. I když se po pár dnech zase vrátíte do města, sliznice dýchacích cest budou horským vzduchem osvěžené a smogu budou alespoň chvíli lépe odolávat.


redakce Miminko

13. 3. 2017


Zpět na přehled článků


Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>