Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Umíte si ještě hrát?


Umíte si ještě hrát?

Dnešní rodiče miminek jsou v průměru skoro o deset let starší než byli dřív. Možná i to je důvod, proč stále víc přenecháváme starost o zábavu našich nejmenších televizi, počítači a na dovolené animátorům nebo dětským koutkům. Nebo se snad ještě dokážeme rozpomenout na své dětství a opravdu si se svými dětmi pohrát?

Malé děti berou hru velmi vážně, je to jejich hlavní náplň dne a učí se tím nejen základním znalostem o světě kolem sebe, ale také vztahům mezi lidmi. Jak to funguje, když něco chceme, co musíme udělat, aby se něco podařilo. Když je ponecháme napospas počítačové hře, bude jim chybět podstatná část zkušeností se vztahy ke skutečným lidem.

Není žádnou novinkou, že od televize se toho mrňous naučí mnohem méně, než když si s ním hrají vrstevníci nebo dospělí. Pohádky poslouchané z audiozáznamu na něj působí jinak, než když je přečteme sami nebo ještě lépe, vyprávíme svými slovy. Dítě by také mělo dostat příležitost naučit se zabavit chvíli samo, bez berličky v podobě stále přítomné nekončící smyčky dětských filmů přehrávaných na internetu.

Červen je měsíc, který začíná svátkem dětí. Na mnoha místech se pořádají oslavy tohoto svátku, pro děti se připravují zábavné programy. Zkusme to vzít jako dobrý důvod, abychom si se svými dětmi víc hráli. Naše osobní angažovanost v dětské hře totiž nepřináší jen radost a poznání pro naše ratolesti. Hra s dětmi je skutečné duševní osvěžení po únavném dnu v práci, rozjasnění chmurného odpoledne, možnost zapomenout na běžné starosti. Je k tomu zapotřebí jen jedna věc – zkusit si hrát doopravdy.

První letní měsíc nám kromě Dne dětí přináší i konečně pořádně dlouhé dny a možnost pobytu venku. S tím souvisí i zvýšené riziko dětských úrazů. Znáte pravidla první pomoci? Nebude od věci si je s námi zopakovat. A pro nastávající maminky máme samozřejmě i obvyklou porci článků, které se věnují jejich radostnému očekávání. Jestli vám bude v časopisu něco chybět, neváhejte a napište nám o tom!


redakce

15. 5. 2017


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>