Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jak na dětské opruzeniny


Jak na dětské opruzeniny

Dětská pokožka, zvlášť v plenkové oblasti, je velmi citlivá. Někdy proto miminka trápí opruzeniny, které se projevují jako zarudlé místo, někdy i s pupínky nebo mokvajícími puchýřky. Opruzeniny mohou být pro miminko bolestivé a nepohodlné, kazí mu náladu a ruší jeho spánek. Jak tedy s opruzeninami co nejrychleji zatočit?

Plenková oblast je asi nejčastějším místem, kde mohou opruzeniny vznikat. Mohou však zlobit i na jiných místech, např. ve špatně dostupných záhybech kůže, kde si jich zpočátku nemusíme vůbec všimnout. Jakmile však opruzeninu objevíme, je důležité ji začít ihned ošetřovat, aby nepřerostla v bolestivé a mokvající místo, které se špatně hojí.

Zadeček a okolí genitálií je u miminek velmi namáhané – pokožku zde dráždí moč a stolice, které vytvářejí vlhké a teplé prostředí, které je pro vznik opruzeniny ideální. Dobrou volbou je tedy měnit dětské plenky co nejčastěji a při přebalování nechat zadeček dobře větrat. Předtím než ho zabalíte do nové plenky, ošetřete pokožku šetrným krémem proti opruzeninám, který zadeček vašeho zlatíčka spolehlivé ochrání.

Je dobré se zamyslet i nad velikostí plenky – pokud zvolíte menší velikost, plenka může pokožku dítěte dřít a z těchto odřenin pak vznikne opruzenina. Dejte také pozor na vhodné oblečení, aby děťátko příliš neškrtilo v záhybech kůže. Podráždění pokožky může také vzniknout působením chemických látek ve vaší kosmetice či přebalovacích pomůckách.

Nic než čistá příroda

Při opruzeninách u miminek doporučujeme omezit používání jakékoliv chemie. Pokud se u vašeho miminka objevují opruzeniny často a opakovaně, může jít o alergii na některou složku v přebalovací hygieně. V tom případě volte krémy, ubrousky či pleny bez chemických vůní či příměsí – kosmetika by měla být čistě přírodní, a pro vaše miminko co nejpřirozenější.

Důkladná péče o dětský zadeček se vám vrátí v podobě spokojeného a usměvavého miminka :-).


editor

16. 10. 2017


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>