Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Podzim nebo babí léto?


Podzim nebo babí léto?

Těsně před začátkem prázdnin nás potrápily tropické teploty, pak se ale počasí rozhodlo být tak rozmarné, že skoro každý den ráno nebylo jasné, jestli skončíme v plavkách nebo v holínkách. Jestli se letošní září ponese ve stejném duchu, to nám zatím nikdo nepředpoví, většinu rodičů ale čekají změny tak jako tak.

Velká část tříletých dětí zamíří poprvé do školky, ostřílení čtyř a pětiletí „mazáci“ se po prázdninách vrátí do svých tříd, jen teď budou místo „berušek“ pro další rok třeba v „žabičkách“. Pro všechny to ale bude velký záběr, který jim musíme pomoci zvládnout. I když se to nezdá, dva měsíce jsou dost dlouhá doba na to, aby si i otrlí školkaři odvykli pravidelný režim, který už měli trochu pod kůží, natož pak nováčci, dosud zvyklí poslouchat jen doma maminku, případně ani tu tak moc ne.

Pro dospělé to bude zabíračka stejně náročná, možná větší. Maminky se vracejí po několikaleté pauze do práce, tátové si zase budou muset zvyknout, že někdo musí odpoledne dítě vyzvednout a odvést domů. Kromě toho není jisté, jak bude mrňous odloučení snášet. Přestože už třeba jde dítě do školky druhým rokem, problémy se mohou po delší přestávce objevit znovu. Se všemi těmito nesnázemi bychom vám chtěli pomoci sérií článků, které najdete v zářijovém časopisu Miminko.

Trochu jinak jsou na tom nastávající maminky a novopečení rodiče, pro něž je nyní hlavní starostí péče o děťátko, které se sotva otočí z bříška na záda. Máme pro ně článek o rozvoji pohybu u nejmenších, vhodné výživě do jednoho roku nebo rady týkající se zdraví. Určitě se budou hodit i tipy, jak překonat problémy s kojením a vydržet co nejdéle.

Podzim je dobou sklizně, takže na závěr nesmíme vynechat recepty a návody, jak naložit s úrodou, kterou si chceme uchovat na zimu. Marmelády si uvařte podle receptů, které pracují jen s přírodními přísadami, a užijte si ten nejkrásnější podzim. Ať už bude chladnější, nebo se nám alespoň na chvíli vrátí léto. I kdyby bylo jenom „babí“.

Přejeme vám příjemné čtení a těšíme se na vaše dopisy i fotky.


redakce

27. 8. 2019


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Co jste potřebovali vědět o striích

Drobné jizvičky na kůži našeho těla mohou občas trochu svědit, ale nejsou vůbec nebezpečné nebo škodlivé. Přesto je nikdo z nás nevítá s nadšením. Někdo je neřeší a přijímá je jako součást sebe sama, jiný se snaží je odstranit nebo alespoň částečně vymazat, protože je považuje za vadu na kráse. Nikdo nejsme dokonalý. Pokud jde o naši… Celý článek >>

Jarní krása: péče o ruce a nehty

Krásné nehty působí upraveně, někdy ale není lehké je udržet v kýžené kondici a délce. Dobrou zprávou je, že aktuálně jsou moderní spíš nehty kratší, které lakujeme méně výraznými barvami. Pro významné příležitosti ale můžeme zvolit o něco výstřednější nehtový look. ==**Počátek je zase v dobré péči** Dobře udělaná manikúra má na stav… Celý článek >>