Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Maminky si povídají: komu se děti podobají?


Maminky si povídají: komu se děti podobají?

Rodičům se děti podobají hodně, prarodičům někdy ještě víc

Že jsou děti naše „minikopie“, to je bez debat. A vůbec nejde jen o vzhled. Ten se u mrňousků mění skoro z hodiny na hodinu. Ale pozorování jejich povah, chování a osobnostních rysů, to je teprve ten pravý pohled do zrcadla.

Co všechno ve svých malých odrazech můžeme rozpoznat? O tom jsem si povídala se třemi maminkami.

Milé maminky, dnes tu máme dětí jako smetí. Každá máte doma tři kousky různého věku a to už je pěkně velký balík odlišných povah a jedinečností. Vidíte se vy osobně alespoň v jednom ze svých dětí?

Ema: Této otázce se musím hrozně smát. Vždycky v toto ohledu trochu lituji svého muže i sebe zároveň. Máme totiž tři holčičky a všechny jsou „celá já“. Jedna je v pubertě, druhá nastupuje do školy a nejmenší Emči je půl roku. A každá je jako já, když jsem byla v jejich věku. Je jich všude plno a zdědily můj temperament. Můj muž je tichý klidný introvert a ani jedna z dcer z té jeho mlčenlivosti nemá ani kousek.

Veronika: Mám dojem, že u nás je to pěkně namíchané. Kluci jsou směska mě a mého manžela. Tam hned poznáte, že David je takové hodné trdlo jako já a Míša je stejný tajfun jako manžel. Ivance jsou čtyři roky a je to do posledního povahového drobku celá moje máma. Takový typický hrom do police, co je hned se vším hotov. Hned si udělá pořádky a s ničím se příliš nepáře. Někdy mám pocit, že ta malá strčí do kapsy i ty dva velké bráchy, když jde o lumpárny. A přesně taková byla i moje mamka, když byla malá.

Katka: Tři kluci, no. Co vám mám povídat. Nejstarší syn je jak vzhledově, tak povahou celý tatínek. Naprosto jako přes kopírák. Prostřední syn, tak ten je zase mladé vydání mého tatínka. A ani ten poslední klouček ze mě nemá ani ň a je to celý táta mého muže. I proto se můj manžel vždycky hlasitě směje, když se náš nejmenší rozčiluje třeba na hračky. Ukazuje na prcka a říká: Vidíš ho? To je úplně stejné, jako když jsem bydlel s našima.

Krásně jste mi nahrály na prarodiče. Dlouho jsem si myslela, že děti jsou jen po rodičích. Z vašeho vyprávění je ale jasné, že jsem se pěkně sekla.

Ema: Když máte jedno dítě, ono to není tolik poznat. Když jde o jedináčka, je to miláček všech a každý se v něm vidí, protože chce. Veškerou pozornost soustřeďujeme jen na to jedno dítě a každý si rádi tak nějak přihřejeme polívčičku. Když už ale máte dětí víc, moc to nevnímáte a je to přesně naopak. Nestudujete je tolik a pak se nestačíte divit, co po vás nebo prarodičích podědily.

Veronika: No jéje. To byste se divila, jak moc se děti podobají babičkám a dědečkům. U kluků jsem to taky ještě úplně netušila nebo si toho nevšímala, ale u Ivky, tak tam je to už jiný „level“. To vás přímo bije do očí, jak je malá podobná mojí mámě. Ještě jí není ani pět, ale vždycky musí mít poslední slovo a není-li po jejím, dětsky nadává jako špaček. A totéž vždycky byla a je moje mamka. Samozřejmě, že nikdo svoje mínusy nechceme vidět, a tak se jí vždycky škodolibě, ale s láskou posmívám, když ji s tímhle malá přímo konfrontuje.

Katka: Já si myslím, že to jinak být ani nemůže. My jsme v něčem po svých rodičích a naše děti jsou v něčem po nás. Proto bych tipovala, že se to točí pořád hezky dokolečka a například některé povahové rysy se dědí z generace na generaci. Jen některé vidíme dřív a některé později. Asi to je hodně i o tom, jak fungujete se svými rodiči. Když neprobíhá žádná komunikace nebo nejsou dobré vztahy, nemáte se kde doptat, zda vaše dítě nemá to a to po prarodičích. Když zůstanu v naší rodině, tak u nás to ten nejmenší vychytal po dědovi natolik, že se to nedá přehlédnout. To vidíme úplně všichni.

Celý text článku najdete v Miminku č. 3/2022, které je v prodeji na stáncích od 24. 2. do 23. 3. a v elektronické verzi bez časového omezení na adrese https://www.alza.cz/…d6964366.htm


Bára Klímová

22. 2. 2022


Zpět na přehled článků


V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>

Čistička pomůže nejen alergikům a astmatikům. Jak…

Náporem na dýchací systém alergika bývá jarní období, kdy je vzduch plný pylů ze stromů a květin, s teplejším počasím se rozrůstají i plísně a koncentrace jejich spor v ovzduší je vysoká. Bolesti hlavy, rýma, ucpané uši, pálení očí a bolesti v krku jsou pak na denním pořádku. Základem je omezení kontaktu s alergenem, proto je potřeba… Celý článek >>