Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jak prát ekologicky snadno a rychle?


Jak prát ekologicky snadno a rychle?

Snažíte se šetřit přírodu, třídíte odpad, nakupujete fair trade výrobky a celkově se snažíte žít ekologicky? Pak asi také přemýšlíte o tom, jak prát své oblečení, abyste moc nezatěžovali přírodu. Máme pro vás hned několik tipů, jak to udělat.

I když se rozhodnete pro eko praní, neznamená to, že by vaše oblečení bylo zaprané, nebo nevonělo. Naopak, ekologické praní může vaše oblečení zanechat voňavé, čisté.

Proč bychom měli prát prádlo ekologicky?

V současné době se hodně lidí snaží, aby do jejich života vstupovala chemie co nejméně. Čtou etikety na produktech a odkládají potraviny, které byly nějak chemicky upraveny. Často se lidé obracejí k alternativní medicíně přírodními léky. Stále častěji k dopravě používají elektromobily a dělají spoustu dalších věcí, kterými chrání naši planetu. Jenomže často zapomínají na praní, protože chemické praní prádla berou jako samozřejmost a neuvědomují si, jaká rizika pro životní prostředí praní přináší.

Jedním z největších je znečišťování podzemní vody. Ročně se totiž do kanalizace vypustí stovky kilogramů nebezpečné chemie z chemických pracích prostředků. Tato chemie ničí veškeré prospěšné bakterie a mikroorganismy, které by měly rozkládat odpad v kanalizaci. Kvůli tomu se všechny odpady v kanalizaci mohou změnit na nebezpečné toxiny, které prosakují do půdy a následně do podzemních vod.

Kromě toho chemické prací prostředky a aviváže obsahují látky, které mohou dráždit naši pokožku a mohou vyvolat alergie, ale i chronické ekzémy. Nejnáchylnější jsou k těmto neduhům děti. Právě ony mají nejcitlivější pokožku. Dětské oblečení je proto potřeba prát a čistit velmi opatrně, aby se nepoškodilo, bylo hygienicky čisté, a ještě navíc nezpůsobovalo problémy vašim nejmenším.

Někdy to také může být o strach, jen tak trička, mikiny, tepláky, bundy i další kousky doma strčit do pračky, abyste oblečení nezničili. Proto je vhodné svěřit je do rukou profesionálů v prádelnách a čistírnách. Správným a profesionálním čištěním dokážete oblečení zbavit všech škodlivých bakterií a zajistíte tak navíc, že se nepoškodí.

Dětské oblečení pošlete do čistírny

V profesionálních čistírnách a prádelnách, které disponují technologií SoftWash Xtreme Care, která se vyznačuje čisticím procesem šetrným k životnímu prostředí, zvládnou vyprat oblečení pro děti ekologicky a zároveň velmi kvalitně.

Při praní se spotřebuje méně elektrické energie, minimální množství vody, a k praní se využívají výhradně biologicky odbouratelné prací prostředky. Ty neznečišťují vodu ani vzduch a jsou navíc šetrné k pokožce. V porovnání s chemickým čištěním přináší tato technologie zářivější barvy, bělejší bílou a snadnější odstranění olejových skvrn. Díky tomu zajistíte, že bude vaše i dětské oblečení vypadat skvěle a budete se cítit v jemném, voňavém a hygienicky čistém oblečení prostě skvěle.


Komerční prezentace značky Cleany.cz

29. 3. 2022


Zpět na přehled článků


V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>

Čistička pomůže nejen alergikům a astmatikům. Jak…

Náporem na dýchací systém alergika bývá jarní období, kdy je vzduch plný pylů ze stromů a květin, s teplejším počasím se rozrůstají i plísně a koncentrace jejich spor v ovzduší je vysoká. Bolesti hlavy, rýma, ucpané uši, pálení očí a bolesti v krku jsou pak na denním pořádku. Základem je omezení kontaktu s alergenem, proto je potřeba… Celý článek >>