Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají návyky, které se formují již v dětství.


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají návyky, které se formují již v dětství.

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí.

Co říkají data

Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám, že se výrazně nad zdravou mírou pohybuje více než 60 % populace. „Alarmující je v Česku i stále rostoucí počet obézních dětí. Jen u těch ve věku 13–17 let stoupl od roku 1996 do současnosti podíl jedinců s nadváhou z 10 na 25 %. Už od dětství se děti s nadváhou dostávají do skupiny lidí, kteří velmi pravděpodobně budou v dospělosti zápasit s některou ze závažných zdravotních komplikací právě kvůli nadváze,“ uvádí ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) MUDr. Barbora Macková, MHA.

Více pohybu

Děti a dospívající ve věku 5–17 let by se měli věnovat pohybové aktivitě alespoň 60 minut denně, a to od střední intenzity výš, ta sahá od svižnějších procházek nebo jízdy na kole přes náročnější domácí práce až po běh, plavání a další formy pohybové aktivity a sportu.

Hýbat se alespoň hodinu denně a plnit tak beze zbytku doporučení WHO je náročné a nelze považovat všechny děti, které se do kritérií doporučení nevejdou, za pohybově neaktivní. Mírnější kritérium splňují i ti, kteří se doporučení WHO blíží a věnují se pohybu alespoň 5× do týdne. Týká se to v ČR zhruba poloviny chlapců a 40 % dívek.

„Pro efektivní a dlouhodobě udržitelnou změnu je třeba neustálý rozvoj primární prevence, kombinace aktivního životního stylu s racionálním přístupem ke stravování, pro pacienty s nadváhou a obezitou plný respekt k tomu, že oba problémy jsou reálnou diagnózou. To vyžaduje multioborovou podporu jak v oblasti primární a sekundární prevence, tak při léčbě. Vítáme proto i spolupráci s multisektorovou platformou Nadačního fondu Aktivní ČESKO, jehož cílem je právě vytvoření dostatečně motivujícího prostředí pro celospolečenskou změnu a podporu aktivního životního stylu v rámci prevence, léčby i legislativních změn,“ dodává ředitelka SZÚ.

Role rodičů je klíčová

Alarmující je nárůst počtu dětí s obezitou v ČR. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se v roce 2016 jednalo o 10 % dětí. Podle výsledků Studie antropologických dat se tato hodnota v roce 2021 rapidně zvýšila a dosáhla 16 %, což je ve srovnání s rokem 2016 o jednu třetinu více. Studie potvrdily, že důležitou roli hrálo omezení v době lockdownu, které zhoršilo již existující výskyt obezity.

„I u nás stoupá počet dětí s nadváhou a obezitou. Hlavní příčinou je nedostatek pravidelného pohybu, konzumace slazených a energeticky bohatých nápojů, časté návštěvy fastfoodů nebo sezení u počítačových her a s tím související nedostatek spánku a to vše v interakci s individuální genetickou predispozicí. Role rodičů ale i společnosti je v tomto klíčová – děti by měly být od útlého věku vedeny k pohybovým aktivitám, vyváženému a pravidelnému stravování a spánkovému režimu s omezením moderních technologií před spaním. Cílem je naučit děti a dospívající zdravému životnímu stylu, který pro ně bude běžnou součástí každodenního života. Především pro jejich zdraví, ale i pro psychickou pohodu teď i do budoucna,” říká doc. MUDr. Irena Aldhoon Hainerová, Ph.D., dětský endokrinolog a diabetolog z Kliniky dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV Praha.

Obezita zvyšuje riziko mnoha onemocnění

Nadváhou dle dat Eurostatu trpí nejvíce muži, kteří jsou na třetím místě, ženy jsou na tom o trochu lépe, a jsou jedenácté. Ve vzácných případech má jedinec obezitu díky vrozenému genetickému syndromu. Mohou zde být i jiné příčiny, jakými jsou endokrinní poruchy, významná genetická predispozice, užívání léků, jako např. psychofarmaka, antiepileptika apod. Mezi další rizikové faktory pro rozvoj obezity se řadí i nedostatek spánku. „Obezita je onemocnění, kterým trpí přibližně jedna pětina obyvatel. Nejde však o estetický problém, ale především o dopady nadváhy a obezity na zdraví. A tyto dopady mohou být velmi závažné, protože nadváha a obezita zvyšuje riziko dalších onemocnění, jako je např. vysoký krevní tlak, onemocnění srdce, cukrovka nebo i nádorová onemocnění. Nadváha a obezita také zhoršuje průběh jiných onemocnění nebo komplikuje rekonvalescenci po operacích a úrazech,” říká MUDr. Klaudia Hálová-Karoliová, členka týmu www.zastavmenadvahuaobezitu.cz, lékařka z Endokrinolo­gického Ústavu v Praze.

Na obezitu má vliv řada faktorů

Na rozvoji nadváhy a obezity se podílí celá řada faktorů. Příčinou je jednak genetická výbava, kterou nejsme schopni ovlivnit, ale z velké části za nadváhu a obezitu může také životní styl rodiny. To vše začíná už u prarodičů, rodičů a pokračuje k dětem. Obezita není jednoduchá rovnice, ale zjednodušeně lze říci, že vyšší energetický příjem než energetický výdej v interakci s genetickou predispozicí je jednou z hlavních příčin rozvoje nadváhy a obezity. Spolu s pravidelnou pohybovou aktivitou (i běžná chůze každý den má pozitivní vliv) je důležité nepřejídat se a konzumovat adekvátní porce jídla. Klíčem je pestrá a vyvážená strava s dostatkem bílkovin, komplexních sacharidů, zdravých tuků, vlákniny a sezónního ovoce a zeleniny.


redakce z tiskových zdrojů

17. 4. 2024


Zpět na přehled článků


V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>

Čistička pomůže nejen alergikům a astmatikům. Jak…

Náporem na dýchací systém alergika bývá jarní období, kdy je vzduch plný pylů ze stromů a květin, s teplejším počasím se rozrůstají i plísně a koncentrace jejich spor v ovzduší je vysoká. Bolesti hlavy, rýma, ucpané uši, pálení očí a bolesti v krku jsou pak na denním pořádku. Základem je omezení kontaktu s alergenem, proto je potřeba… Celý článek >>