Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Výživa do 3 let (obiloviny)


Výživa do 3 let (obiloviny)

Obiloviny, neboli cereálie, jsou a nejspíš i nadále zůstanou, hlavní složkou naší potravy. I u dětí začínáme v určitém věku s kašičkami, které jsou vlastně obilovinou (např. pšeničnou krupicí nebo ovesnými vločkami) povařenou v mléce. Později přichází oblíbený žmoulaný rohlíček, chléb následuje. U výrobků z obilovin je nutno dbát především na jejich množství a složení. Zcela nevhodná je přemíra výrobků z bílé mouky se sladkými náplněmi, v průmyslové výrobě často s přídavkem nevhodných tuků. Sladké koblížky, které nám i malým dětem tolik chutnají, nejsou nejvhodnější potravou pro batole.

Cereálie jako takové v sobě skrývají možné nepříjemnosti pro děti, které nesnášejí lepek. To je látka, která způsobuje, že mouka smíchaná s tekutinou, drží pohromadě ve formě těsta. Této nesnášenlivosti se říká „celiakie“ a způsobuje alergie různých stupňů a projevů. Řešením této intolerance je bohužel jedině celoživotní bezlepková dieta. Lehce řečeno – těžce proveditelno, mouka se používá téměř do všeho. Je tedy nutno vyhledávat bezlepkové potraviny. Naštěstí se dnes již o tomto problému více hovoří, a proto i někteří výrobci jasně označují na obalech, které výrobky lepek neobsahují. O tomto problému více v jiných číslech časopisu, dnes mluvme o dětech, které obiloviny snášejí.

Při výběru cereálií pro batolata je třeba vycházet z předpokladu, že jejich trávicí trakt potřebuje stále ještě „jemné“ zacházení. I když základem výživy po prvním roce již není mateřské mléko, obiloviny zařazujeme do jídelníčku, stejně jako ostatní složky potravy, zvolna. Do dvou let dětem nepodávejte běžné müsli nebo směsi s celými zrny obilí. Vybírejte pouze výrobky určené pro tento věk, jsou upraveny tak, aby byly pro dítě snáze stravitelné. Také jiné celozrnné výrobky malé děti špatně snášejí – například celozrnný chléb, zvlášť má-li těsto vysoký podíl otrub. Dítěti může celozrnné pečivo způsobit nadýmání. Stejné je to s vlákninou. Všeobecně se ví, že vláknina je pro naše trávení vhodná. Je vhodná i pro trávení dítěte, ale v mnohem menším množství.

Jídla z obilovin se snažte dítěti zkombinovat spíš se zeleninou a masem, budou tak pro ně lépe stravitelná. Masová jídla podávejte spíš s brambory nebo bramborovou kaší. Vařené obiloviny jako jáhly či pohanka, můžete po ochucení bylinkami či zeleninou použít i jako základ lehkých pomazánek na chleba například smícháním s našlehaným tvarohem. Můžeme jimi také „nastavit“ bramborovou kaši, když trochu uvařených ječných krupek, jáhel nebo pohanky smícháme s již hotovou bramborovou kaší a přidáte trošku sekané petrželky. Při uchovávání obilnin, zejména již umleté mouky, dbejte na vhodnou teplotu a vlhkost při skladování (nejlepší je suchá a chladná spíž). Mouku často prohlížejte, zda v ní nejsou „pavučiny“, obiloviny jako jáhly, proso, pohanka či ovesné vločky neskladujte příliš dlouho otevřené, rychle žluknou a mají potom nahořklou chuť.

A ještě několik tipů na přípravu jídel z obilovin:

Jáhlová kaše se švestkami

  • 1 šálek jahel
  • 3 šálky vody
  • 1/2 šálku vody
  • 1/4 kg švestek

Jáhly propláchneme, spaříme vroucí vodou a uvaříme ve vodě doměkka. Když jsou jáhly téměř hotové, přilijeme mléko a ještě chvíli povaříme. Mezitím si připravíme švestky – vypeckujeme je a povaříme tak, aby byly lehce rozvařené. Menším dětem servírujeme kaši lehce oslazenou medem a politou švestkami, pro větší děti můžeme připravit nákyp (jahelník) – do vymazané formy klademe střídavě vrstvu kaše a vrstvu švestek, zalijeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Můžeme místo zalití vejcem zamíchat do kaše sníh z bílku, nákyp bude nadýchanější.

Pohanková kaše se strouhanými oříšky

  • 1/2 šálku pohanky – lámané
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • lžičku másla
  • lžičku strouhaných oříšků

Pohanku uvaříme v mléce, osladíme troškou medu a omastíme lžičkou másla. Posypeme strouhanými oříšky, které nesmí být hořké či žluklé ani vysušené. Můžeme ozdobit kolečky banánu.

  • 120 g rostlinného tuku
  • 250 g netučného tvarohu
  • 250 g mouky (může být i celozrnná)

Z přísad vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout asi hodinu v ledničce. Vyválíme placku, kterou naplníme strouhanými jablky, zavineme, potřeme troškou vody a pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.

1. 9. 2005


Zpět na přehled článků


Rock'n'roll v každém kroku: Skechers představuje…

Po úvodní kolekci, která sklízela ovace, značka Skechers ztělesňující komfortní technologie představuje druhou sérií své obuvnické spolupráce s legendami rock'n'rollu – The Rolling Stones. Nová kolekce přináší svěží pohled na ikonické logo Licks prostřednictvím řady výrazných pánských i dámských modelů Skechers. Před začátkem… Celý článek >>

Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>