Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Jak na drobné vady krásy?


Jak na drobné vady krásy?

Zdraví a krása kráčejí dnes ruku v ruce a symbolizují úspěšné mládí. Mnohá maminka se obává, že právě těhotenství a porod jí seberou kus její dosavadní dokonalosti. Lékaři, porodní asistentky a všichni ostatní mladé ženy ujišťují, že tomu tak není. Jsou to jen slova, říká si nedůvěřivá maminka, slova jak pokličky, pod nimiž se vaří stejná polévka polopravd. Jak to tedy s těmi vadami na kráse vzniklými po těhotenství opravdu je? Jak na ně? Na rozšířené žilky, metličky, strie a povolená prsa.

Nemá cenu hovořit o tom v kroužku kamarádek a do nekonečna převracet jen samé dohady. Znát musíme názor odborníka. Proto jsme se vypravili za MUDr. Kateřinou Klauzovou, MBA, na kliniku estetické medicíny Asklepion, abychom se od ní dověděli, jak to s odstraňováním drobných vad na kráse je.

Paní doktorko, když se řekne estetická medicína nebo plastická chirurgie, tak si většina mladých žen říká, že jich se to ještě netýká. Od kolika let by se, podle vás, měly mladé dívky o tyto obory zajímat?

O estetickou medicínu nebo plastickou chirurgii by se měly ženy zajímat od chvíle, kdy jim vznikne nějaká vada na kráse nebo je něco na jejich vzhledu trápí. Zejména plastická chirurgie není jen výsadou mladých bohatých žen, které si chtějí zvednout sebevědomí větším poprsím, jak si řada lidí myslí. Plastická chirurgie pomáhá již od nejútlejšího věku, kdy je schopna řešit nebo alespoň zmírnit různé vývojové vady, jako například rozštěpy rtu. V dětství se také řeší problematika odstávajících uší. Není proč čekat do dospělosti.

Rovněž naevi flammei – neboli ohně, což jsou červeně až modře zbarvené rozsáhlé plochy kůže podmíněné nakupením cév v kůži, se řeší v dětském věku pomocí laserů. Pokud můžeme, vyčkáváme do školního věku dítěte, protože řada ohňů má schopnost samovolně mizet. Plastická chirurgie je obrovským pomocníkem u popálených lidí a zejména dětí, které podstupují při svém růstu nespočet korigujících operací. Obecně však platí, že větší chirurgické zákroky, které nejsou nezbytné, je lépe provádět až po ukončení růstu.

Celý text článku najdete v Miminku č. 4/2007.

1. 4. 2007


Zpět na přehled článků


Jarní krása: Hloubková péče o pleť

Čištění pleti patří k pravidelné každodenní rutině. Jednou za čas je ale potřeba pokožku vyčistit důkladněji - zbavit ji odumřelých částeček kůže, zlepšit její prokrvení a tím ji projasnit a oživit. ==**Peeling důkladně, ale jemně** Odstranění šupinek na kůži se provádí pomocí peelingu, kdy se pokožka masíruje přípravkem s obsahem… Celý článek >>

Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Jarní krása: Pravidelná každodenní péče o pleť

Dokonalost pleti je pro nás důležitá z mnoha důvodů. Kromě toho, že se sami cítíme lépe, nám dobře vypadající pleť dodává sebevědomí, vyvolává dojem zdraví a energie. Než se pustíme do výběru krémů a masek, hodí se zopakovat si pravidla, která jsou pro pěknou pleť důležitá. ==**Pravidelné večerní čištění je základem** Nezáleží na tom… Celý článek >>