Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Alergickou rýmu nepodceňujte


Alergickou rýmu nepodceňujte

Alergie – negativní reakce organismu na různé typy pylů, prach, zvířecí srst, plísně, roztoče a další látky se v první fázi nejčastěji projevuje ekzémem a alergickou rýmou.

Alergická rýma je zánět nosní sliznice, jehož typickými příznaky je kýchání, vodnatá sekrece z nosu a ucpaný nos, svědění sliznice, pálení v očích (někdy včetně zánětu spojivek) a u dětí někdy i zvýšená teplota. Svědění může alergik pociťovat i v krku na patře. Všechny tyto potíže mají jediný důvod: přehnanou, nepřiměřeně silnou reakci imunitního systému na vdechnutí částic obvykle neškodných látek.

Alergická rýma je v posledních letech velmi častým onemocněním – podle odhadů postihuje asi 1,5 milionu lidí. Obvykle bohužel bývá součástí dalších alergických onemocnění a někdy jejich předzvěstí, například astmatu.

U značné části dětské populace se jako první ze série nemocí tohoto typu objeví ekzém. Je alergickou reakcí, která se projevuje na kůži, alergickou rýmou může reagovat nosní sliznice, průduškové astma postihuje sliznice průdušek. Ti, kdo trpí alergickou rýmou, mají asi třicetiprocentní riziko vzniku astmatu, vysvětluje prof. MUDr. Václav Špičák, DrSc., jeden z našich nejlepších dětských lékařů, kteří se touto problematikou u nás zabývají od samého začátku.

Nejdůležitější jsou první měsíce a roky života, protože alergickou rýmou i dalšími potížemi může trpět už kojenec nebo batole.

Léčení

Pokud se podaří alergen rozpoznat, je částečně možné jeho působení když ne vyloučit, tak tedy alespoň omezit. Pokud se prokáže alergie na pyly, jde to však velmi obtížně, protože málokdy je to negativní reakce na jednu jedinou rostlinu; obvykle se alergické potíže týkají celých skupin, například trav, obilí, stromů apod. Úlevu pocítí alergik v případě, že má možnost období, které je pro něj nejkritičtější (například v období květu rostlin, které mu působí potíže), strávit na horách nebo u moře. To je v našich podmínkách málokdy možné, a tak nezbývá, než se poradit se zkušeným lékařem – alergologem o účinné léčbě.

Celý text článku najdete v Miminku č. 5/2007.

1. 5. 2007


Zpět na přehled článků


Jarní krása: jak se vypořádat s pocením -…

Ach to věčné pocení - je nám tak nepříjemné, a přitom pro naše tělo velmi důležité. Jak to udělat, aby nám pocení nekomplikovalo (společenský) život? Potní žlázy mají důležitou funkci – regulují teplotu v organismu. Je-li teplota příliš vysoká, začneme se potit. Potem se z těla vyloučí nejen tekutiny, ale i některé soli. Existují dva… Celý článek >>

Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>