Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Batole a bio potraviny


Batole a bio potraviny

O bio potravinách slýcháme čím dál víc. Mnozí si však stále pletou biopotraviny s vegetariánskou stravou nebo jinými alternativními výživovými styly a nejsou si jisti, zda se biopotraviny pro malé dítě hodí. Proto jsme se rozhodli trochu více objasnit pojmy biopotraviny a ekologicky kontrolované zemědělství.

Ekologicky kontrolované zemědělství

Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, které dbá na životní prostředí stanovením omezení či zákazů používání látek a postupů, které zatěžují, znečišťují nebo zamořují životní prostředí a nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce. Dbá na vnější životní projevy, chování a na pohodu chovaných zvířat v souladu s požadavky právních předpisů platných pro ČR.

Pokud si toto znění chcete zjednodušit, jedná se hlavně o to, že zvířata jsou chována přirozeným způsobem, vhodně krmena bez použití léčivých a růstových přípravků u zdravých zvířat, nesmí být trvale ustájena v uzavřených prostorech, zakázány jsou klecové chovy. Plodiny a rostliny jsou pěstovány bez použití ekologicky závadných hnojiv. Při zpracování se kromě jiného nesmějí používat geneticky modifikované organismy. Předpisy pro certifikované ekologické zemědělce a zpracovatele jsou samozřejmě mnohem složitější.

Kdo rozhoduje o certifikátech

Kontrolou a certifikací v systému ekologického zemědělství je pověřena nevládní nezisková organizace KEZ, jejíž inspektoři zemědělce pravidelně kontrolují. Zemědělcům a zpracovatelům jsou vydávány certifikáty, na jejichž základě mohou označovat své výrobky jako bio produkty či bio potraviny. V loňském roce bylo společností KEZ kontrolováno 768 ekologických zemědělců a 135 výrobců biopotravin.

Co jsou bio potraviny

Bio potraviny, neboli ekologické potraviny se vyrábějí z ekologických surovin (bio produktů) a dalších látek povolených pro ekologické zemědělství. Při jejich výrobě smí být použit pouze minimální podíl surovin pocházejících z konvenčního zemědělství (maximálně 5 %). Nesmí se používat syntetických chemických látek.

Celý text článku najdete v Miminku č. 6/2007.

1. 6. 2007


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>

Tip pro vás: Dětská řada KIDO s DÁRKEM za recenzi

**Sdílejte s námi své zkušenosti s KIDO a získejte dárek** Oslovila vás nová dětská řada KIDO od Conceptu? K nákupu vybraného produktu této řady do konce června můžete získat dárek v podobě nového fénu, rychlovarné konvice, smoothie makeru nebo třeba vaflovače. Stačí když se podělíte o své zkušenosti a napíšete recenzi na internetový… Celý článek >>