Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Potíže při kojení


Potíže při kojení

Tentokrát se zaměříme na maminky – co může bránit správnému kojení a jaké potíže nám kojení může přinést.

Technika kojení

Základem úspěchu je správná technika kojení. Pro dosažení dobrého výsledku je velmi důležitý způsob, jakým dítěti vsuneme bradavku do úst. Dbáme na to, aby celá bradavka i s dvorcem byla uvnitř pusinky miminka. K úspěšnému sání je totiž zapotřebí pomocí patra stlačit prsní dvorec nahoře a dole, aby mléko mohlo dobře vytékat. Vsunete-li dítěti do pusinky jen prsní bradavku, bude ji bez valného úspěchu pouze „ožužlávat“ a hlavním výsledkem budou vaše poraněné bradavky.

Poloha při kojení

Dalším předpokladem úspěšného kojení je poloha dítěte. Kojit můžete vleže i v sedě, jak je vám to pohodlnější. Důležité je, aby děťátko mělo volný nosík (pozor na příliš velké a plné prsy, které svou vahou mohou nosík stlačovat), jinak bude lapat po dechu a nebude moci vytvořit při sání správný podtlak v pusince. Máte-li prsy příliš velké či přeplněné mlékem, přidržte při kojení prs tak, aby nenaléhal na nos dítěte. Jednou z „kontrol“ správného sání jsou ouška miminka – měla by se při kojení „hýbat“. Jako oporu pro hlavičku dítěte použijte ohnutý loket, a to při poloze vsedě i vleže. Pomocí lokte udržíte hlavičku v mírně vyvýšené poloze, což sníží množství spolykaného vzduchu při kojení, případně napomůže odříhnutí vzduchu, který stlačuje žaludek miminka. Loket byste si měla podepřít – měkkým opěradlem křesla nebo polštářem, jinak budete zbytečně namáhat loket i příslušné svalstvo. Speciální polohy vyžaduje kojení dvojčat, tím se však budeme zabývat v dalších pokračováních.

Spouštěcí reflex

Naše prsy reagují na podněty zvnějšku (dráždění prsní bradavky, naplnění mlékem, pláč dítěte) uvolnění hormonu oxytocinu, který „spouští“ stahy svalových vláken kolem mléčných žláz a mléko začne z prsů samovolně odtékat. Působení tohoto hormonu se může projevit i jako slabé děložní stahy při kojení. Je-li tento reflex příliš silný, může mléko vytékat příliš rychle a dítě se začne při kojení zalykat a „kuckat“. Potom je třeba zpomalit přísun mléka do jeho úst – například pomocí ukazováku a prostředníčku, kterými zatlačíte z obou stran dvorce nad ústy dítěte. Také pro vás může mít silný spouštěcí reflex nepříjemné projevy – v podobě silnějších bolestí v břiše podobných menstruačním bolestem. Tento reflex však většinou brzy zeslábne.

Přeplněné prsy

Překážkou ve správném kojení mohou být dvorce, které budou díky přílišnému naplnění prsů mlékem velmi tvrdé a miminko je nebude moci dobře uchopit. Tady pomůže přiložení teplého ručníku na prsa pár minut před kojením a odstříknutí trošky mléka před zahájením kojení. Tím by se měl dvorec uvolnit a změkčit, aby jej mohlo dítě správně uchopit.

Popraskané bradavky

Malé prasklinky v bradavkách vznikají většinou díky nesprávné technice kojení nebo nedostatečné péči o prsy. V prvním případě je třeba dohlédnout, aby děťátko mělo v pusince celý dvorec a ne pouze prsní bradavku. Správným sáním by se bradavka neměla poškodit. V druhém případě je třeba zamyslet se nad tím, jak své prsy ošetřujeme. K vzniku prasklinek může přispět nedostatečná hygiena, používání dráždivých mýdel či sprchových gelů, přílišné tření bradavek při osušování nebo nevhodná podprsenka bez možnosti použití vložek pro zachycení odtékajícího mléka.

Zánět prsů

Z na první pohled nevinné prasklinky – ragády se může vyvinout velmi nepříjemný zánět prsu – mastitida. Prasklinkou v bradavce může vniknout infekce, která způsobí zánět. V prsu se vytvoří bolestivé, zatvrdlé místo, ve většině případů se dostaví i vysoká horečka. Je třeba ihned vyhledat lékaře, který patrně nasadí léčbu antibiotiky. Léčba by měla být dostatečně dlouhá, aby nedošlo k opakování zánětu (recidivě). Několik dnů byste měla zůstat v klidu na lůžku, na prs přikládat před kojením teplý obklad. I při léčbě antibiotiky můžete obvykle kojit, je však třeba důsledně dbát pokynů lékaře. Léčba mastitidy může trvat i několik týdnů a při opakované špatné technice kojení a vzniku ragád se může znovu vracet. V takovém případě je vhodné provést bakteriologické vyšetření pro lepší stanovení způsobu léčby.

Dalšími potížemi může být ucpaný vývod mléčné žlázy, spasmus vývodu či plísňová infekce. Na druhé straně mohou kojení znesnadňovat různé odchylky – vpáčené či ploché bradavky, rozštěp patra u dítěte či abnormality v jeho metabolismu, příliš spavé dítě, které špatně pije. O tom však již v dalším pokračování tohoto seriálu o kojení.

1. 8. 2005


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>