Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Císařský řez na přání?


Císařský řez na přání?

Na toto jistě kontroverzní, leč často probírané téma, jsme hovořili se zkušeným porodníkem, MUDr. Zdeňkem Kestřánkem, přednostou gynekologicko-porodnického odd. plzeňské Mulačovy nemocnice.

Úvodem bychom měli uvést, že ukončení porodu sekcí pouze na přání rodičky, tedy bez jasných zdravotních indikací, není v rámci České republiky legalizováno. Přesto je ženami i jejich doprovodem poměrně často vyžadováno.

Proč vlastně v současné době stoupá tendence ke snaze vyžadovat ukončení porodu císařským řezem?

Těch důvodů je pochopitelně více a případ od případu se liší. Jednak díky stálému vývoji přístrojové techniky (jako velmi významné uveďme za všechny např. zavedení kardiotokografu – EKG měřící srdeční ozvy plodu v těle matky – do všech porodnic) lze podstatně lépe sledovat, jak se miminku daří. Přístroj zachycuje sebemenší odchylky spojené například s pohyby a polohou plodu. Jejich definitivní odlišení od skutečného selhávání placentárního prokrvení není snadné. To na jednu stranu vede k přirozenému procentuálnímu navýšení porodů ukončených sekcí ve prospěch zdraví novorozence. Na druhou stranu ovšem mohou maminky pod psychickým tlakem, který s sebou porod jako takový celkově přináší, a také když slyší určitou nepravidelnost rytmu srdečního u plodu, vyžadovat předčasné ukončení porodu i při sebemenším pocitu, že by snad něco nemuselo být v pořádku.Taková situace vždy vyžaduje maximálně citlivý přístup ze strany ošetřujícího personálu a důvěru ze strany matky. Dalším nejčastějším důvodem jsou samozřejmě obavy z bolesti, poranění hráze a fyzického vyčerpání.

Je tedy pro dnešní ženy porod fyzicky obtížnější než dříve?

Začněme možná trochu zeširoka. Současná společnost je celkově pohybově mnohem méně aktivní. Značná část z nás tráví několik hodin denně sedavým zaměstnáním, což je z hlediska síly pánevního dna a činnosti břišního lisu spíše handicap. S trochou nadsázky lze říci, že stejně jako se bez pravidelného tréninku nikdo nestane přes noc dobrým sportovcem, tak i pasivně založená žena (a takových rodiček bohužel přichází téměř polovina), byť v těhotenství poctivě navštěvovala kurz předporodní přípravy, má nakonec problém vyvinout potřebnou sílu a je též značně omezena schopnost zapojení břišního lisu.

Připomeňme si, které indikace porodníka jasně vedou k rozhodnutí o provedení sekce?

V prvé řadě je to samozřejmě jasné riziko poškození novorozence či ohrožení zdraví nebo života rodičky. Vzhledem k tomu, že funguje vzájemná úzká mezioborová propojenost, mohou být častým důvodem provedení císařského řezu také např. oční vady, kdy ženy nemohou vyvíjet přílišnou námahu jako takovou (v tomto případě tlačit), ortopedické problémy, konkrétně poruchy v oblasti pánve a kyčelních kloubů, vzácněji srdeční vady matky a nebezpečí selhání. Častým důvodem bývá též preeklampsie matky (tj. těhotenská nemoc projevující se vysokým krevním tlakem, bílkovinou v moči a otoky), dále vícečetná těhotenství a poloha plodu koncem pánevním.

Celý text článku najdete v Miminku č. 12/2007.

1. 12. 2007


Zpět na přehled článků


Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>