Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Slunce vlasy vysuší


Slunce vlasy vysuší

Slunce se zlatavě odráží v našich kadeřích a ve slunečním lesku vypadají naše vlasy obvykle mnohem lépe. Po prázdninách se ale divíme, že naše vlasy se staly vysušené, lámavé a lesk se někam ztratil. To je bohužel důsledek řádění slunce ve vlasech. V těhotenství je situace ještě horší – vlasy se díky hormonálním výkyvům mění a slušný účes se může stát pouhou snovou vidinou.

Proč se vlasy mění

Typ vlasu je určen jeho příčným průřezem. Rovné hladké vlasy mají řez kulatý, kdežto vlasy kudrnaté mají průřez oválný. Chemické prostředky v těhotenství na vlasy působí odlišně – je nutno narušit první vrstvu vlasu, která obsahuje keratin, ale pokožka těla a tedy i hlavy je v těhotenství zvýšeně prokrvená a vrstva keratinu je proto pevnější. V těhotenství hladina některých hormonů stoupá, proto mohou být vlasy lesklejší, hustší a také se většinou více mastí. Ve většině případů jsou ale ženy se svými vlasy v těhotenství spokojenější.

Šetrné mytí vlasy chrání

  • Pokud vlasy myjete častěji, pak není třeba je dvakrát šamponovat.
  • Je-li interval mezi mytím 4 – 5 dnů, potom je vhodné mýt vlasy šamponem dvakrát. Při každém mytí vlasů nejdříve trochu šamponu v dlani zřeďte vodou a teprve potom jej aplikujte na pokožku hlavy.
  • Vlasy oplachujte příjemně vlažnou vodou.
  • Po šamponování použijte kondicionér, který nejen usnadní rozčesávání, ale také sníží tzv. „létání“ vlasů, na vlasy se nebude chytat tolik prachu a také uhladí povrch vlasu, aby po usušení vypadal hladší a lesklejší.
  • Máte-li dlouhé vlasy, nešampónujte jejich konečky. Konce vlasů se dostatečně umyjí šampónem stékajícím při mytí.
  • Zbytečně si vlasy při mytí nezacuchávejte, pokožku hlavy myjte bříšky prstů, nikdy ji „nedrbejte“ nehty.
  • Po konečném opláchnutí dostatečným množstvím vody vlasy zabalte do ručníku a nechte vykapat.
  • Netřete nikdy vlasy ručníkem, zejména jemné a poškozené vlasy tím velmi trpí.
  • Vlasy rozčesávejte od konečků ke kořínkům a po rozčesání je upravte buď vysoušečem vlasů, nebo je nechte volně uschnout.

Celý text článku najdete v Miminku č. 6/2008.

1. 6. 2008


Zpět na přehled článků


Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>