Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Staročeské tradice a moderní kuchyně o Vánocích


Staročeské tradice a moderní kuchyně o Vánocích

Na Vánocích máme rádi tradice. Snažíme se dodržovat zvyky, které jsme si přinesli ze svých rodin. Například na Štědrý den se málokterá rodina v českých a moravských zemích obejde bez smaženého kapra s bramborovým salátem. Pro někoho je to jediná ryba, kterou má za celý rok na talíři. I když existuje nepřeberné množství jiných sladkovodních i mořských ryb, vánoční kapr je snad posledním zbytkem tradičního českého rybníkářství, které země koruny české proslavilo v době Jakuba Krčína. Proto kapra nezavrhujme, ale naučme se ho připravit i na jiný způsob než v klasickém trojobalu.

Kapr hrál všemi barvami

Na začátku 20. století se v měšťanských rodinách připravoval kapr na modro nebo kapr na černo. Oba recepty jsou neobyčejně zajímavé nejen chutí a způsobem přípravy, ale také přílohou – odpadá bramborový salát a ke slovu přichází kynutý knedlík nebo pro „fajnšmekry“ houskový vídeňský knedlík.

Kapra ovšem můžete připravit také na roštu, na grilu, v alobalu nebo zapečeného v bramborové kaši. Pro tento typ přípravy se lépe hodí rybí filet bez kůže, pokud možno také zbavený velkých břišních kostí. Stažení kůže vám půjde lehce – stačí ostrý nůž, který přiložíte přesně mezi kůži a maso a opatrným tahem maso od kůže odkrojíte. Vykostit kapra bude vyžadovat trochu praxe – nožem začnete u hřbetní strany opatrně celou páteř odřezávat od masa. Samozřejmě tím získáte větší odpad než u přípravy oblíbených „podkov“, ale maso se bude lépe připravovat i servírovat.

Salám a majonézu bychom mohli klidně vynechat

I bramborový salát můžete zkusit trochu obměnit. U nás jsou nejrozšířenější dva typy bramborových salátů – salát s majonézou, kde kromě brambor, okurky a cibule nesmí chybět hrášek s mrkví, vajíčko, někde i měkký salám. Druhý typ salátu se připravuje pouze z brambor, okurky a cibule, někde se přidá zálivka z okurkového láku ochuceného hořčicí. Chcete-li zkusit něco nového, nabízíme vám několik různých variant bramborových salátů inspirovaných světovou kuchyní.

Celý text článku najdete v Miminku č. 12/2008.

1. 12. 2008


Zpět na přehled článků


Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>