Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Pro zdravé a krásné nohy


Pro zdravé a krásné nohy

Když budeme mít problémy s křečovými žilami, můžeme se vypravit například do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Doc. MUDr. Zdeněk Krška, CSc., z 1. chirurgické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty UK v Praze patří k našim nejlepším operatérům. Proto jsme si s ním zašli o křečových žilách pohovořit.

Pane docente, je to časté onemocněním v současné populaci?

Křečové žíly patří k nejčastějším onemocněním v populaci. Na jejich vznik mají vliv nejen genetické dispozice, ale také váhové parametry, které v naší současné populaci stoupají. Při zvýšené váze se zvyšuje tlak na žilní systém. Proto jsou tato onemocnění častá.

Do jaké míry se jedná o problém medicínský a do jaké o problém kosmetický?

Pro řadu pacientek jsou problémem i drobné varixy, tedy takové křečové žíly, kterými bychom se asi my, jako chirurgové, příliš nezabývali. Avšak vzhledem k charakteru populace, kdy je dnes kladen důraz na estetiku a na krásu v souvislosti s určitými povoláními (modelky, manažerky), stávají se i drobnější varixy, dříve přehlížené, kosmetickým problémem. Velké varixy jsou jistě problémem medicínským. Osobně se domnívám, že varixy jsou především problém medicínský, ale aspekt kosmetický a estetický nelze přehlížet nebo opomenout.

Je těhotenství rizikovým obdobím pro vznik varixů?

Ani ne pro jejich vznik, jako pro jejich zhoršení. Je to dáno tím, že zvětšená děloha tlačí na hluboké žíly a tento stav způsobuje městnání žilní krve v dolních končetinách. Těhotenství je tedy po stránce zhoršení stavu rizikovým obdobím, především tam, kde už určitá predispozice, nedostatečnost žilní stěny, existuje.

Co lze dělat pro prevenci?

Dnes jsou možnosti prevence neporovnatelně lepší než byly v letech minulých. Patří k nim především elastická bandáž, těhotenské punčochy, tam, kde předpokládáme, že je terén rizikový. Každá žena sama ví, už před otěhotněním, zda se u ní objevil už určitý stupeň žilní nedostatečnosti, zda se rýsují varixy. Měla by na to lékaře upozornit a poradit se s ním. Na prvním místě bude elastická bandáž a punčochy. Chtěl bych připomenout, že u těchto pomůcek je velká úhrada od zdravotních pojišťoven. Důležitá je i racionalita pohybu. Nezůstávat zbytečně ležet, ale pohybovat se. V tomto směru nastávajícím maminkám dobře poradí v těhotenských poradnách, kde doporučují rozumný pohyb, střídání polohy, jenom neležet a jenom nesedět. Důležitá je rovněž péče o kůži. Tady jsou nesrovnatelné možnosti oproti létům minulým. Je nepřeberné množství kosmetických a podpůrných prostředků, různých mastí a krémů, které přispívají ke zlepšení pružnosti kůže. Zásadní je omezit nadměrné přibývání na váze. Nárůst o mnoho desítek kilogramů může následně způsobit komplikace. Po porodu a po jistém zhubnutí varixy prominují.

Jaký význam mají podpůrné potravinové doplňky, které se především v reklamách doporučují k léčbě křečových žil?

Celosvětově je v současné medicíně patrný ohromný tlak firem v oblasti zdraví. Marketing je velmi razantní a v podstatě nás všechny ovládá. Žádná seriózní studie nepotvrdila jednoznačný efekt těchto potravinových doplňků, ale na druhé straně racionalita v oblasti výživy v období těhotenství je nutná. Na toto téma bylo napsáno pro těhotné mnoho. Spíše než potravinovým doplňkům bych věřil zdravému způsobu života, který je pro matku i pro plod v období těhotenství zásadní.

Jaké jsou formy léčby tohoto onemocnění?

V době těhotenství je postup léčení jednoznačně konzervativní, tzn. neoperační, kdy se snažíme zhoršování stavu předcházet způsoby, o nichž jsme již hovořili. V době po porodu i v době mimo těhotenství můžeme volit postupy léčby buď konzervativní nebo chirurgické, či postupy, které se mezi oběma těmito způsoby pohybují. Čili můžeme postupovat od podpůrných prostředků až k chirurgickému odstranění velkých žilních kmenů. Mezi tím existují možnosti skleroterapie, možnosti ošetřování laserem, či různými tepelnými způsoby. Vždycky vidíme a čteme reklamy v souvislosti se zařízením, které uvedenou technologii vlastní.

Kdo by měl mamince doporučit odborné vyšetření a za jak dlouhou dobu po porodu je možné začít s léčbou varixů?

Žena sama vidí, jestli již žilní terén v době, kdy se těhotenství prokáže, je u ní postižen nebo není. Pokud si uvědomí, ano, teď jsem těhotná, mám zátěž, vidím již určitý stupeň žilní nedostatečnosti, nebo mám určité genetické dispozice, potom hned od prvních týdnů těhotenství doporučuji návštěvu odborného lékaře nebo žilní poradny. Tato fáze, kterou bychom mohli nazvat preventivní, je pro maminkou tou fází nejdůležitější. Vím, že něco mám a vím, že se mi to může zhoršit. Osobní přístup je tady zásadní a tvoří 99 procent řešení problému. Zbývající jedno procento je vyhledat lékaře, který by měl být se stavem pacientky seznámen. Pokud by nepostupoval dostatečně rasantně nebo vstřícně, pak existuje celá řada odborných pracovišť a ambulancí, které se maminky velmi ochotně ujmou. Po skončení těhotenství vede stejná cesta. Opět odborná flebologická poradna, ale může to být chirurgické nebo dermatologické pracoviště, které se touto problematikou zabývá. Myslím si, že žena by měla sama zvážit, jestli lékař problém řeší. Na druhou stranu si uvědomme, že varixy patří k onemocněním, která jsou, jak já říkám, v určité míře celoživotní. Jak bylo napsáno: »Řeku můžeme přehradit, můžeme odstranit část jejího koryta, ale řeka si vždycky hledá pro svůj tok koryto nové.« Hrozí proto riziko, že se varixy objeví někde znova. Řadu pacientek vídáme léta. Dnes jsme schopni jejich stav udržet medicínsky, jsme schopni udržet rovněž velice dobrý kosmetický efekt. Je to otázka vzájemné důvěry i vzájemné spolupráce. My vyřešíme jen část. Na ženě pak záleží, aby nezvyšovala váhu, aby spolupracovala při nošení podpůrných punčoch a aby dodržovala určitý režim dne. Jedině tak se při léčbě varixů dočkáme dobrých výsledků.

1. 9. 2005


Zpět na přehled článků


Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>