Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Co se má a nemá v těhotenství


Co se má a nemá v těhotenství

Ze všech stran se na nás valí informace, co všechno musíme a nesmíme už od chvíle, kdy otěhotníme. Jak je to ale ve skutečnosti? Které zásady je dobré dodržovat a na co bychom měli raději zapomenout? Začtěte se, poradíme vám.

10 zásad, co byste dělat měla

Cvičení tělu prospívá

Pokud vám lékař dovolí cvičit, pak není nic lepšího, než se zapsat na hodiny jógy (gravidjógy). Právě tohle cvičení prospívá skvěle jak vám, tak i vašemu miminku. Na cvičení byste ale měla rozhodně nosit vhodné oblečení, které dokáže zamezit případnému přehřátí. A důležitý je i pitný režim – nepijte nárazově (pouze při pauzách vyhlášených instruktorem), ale po celou dobu a po malých doušcích. S rostoucím bříškem dochází k velikému napínání děložních vazů. Přetěžuje se bederní oblast páteře a ztěžuje dýchání. Posilování břicha je od 4. měsíce nevhodné, stejně jako cvičení v poloze na zádech (delší dobu). Pokud trpíte anémií nebo cukrovkou, pak buďte ještě opatrnější – při cvičení se může dostavit zvýšená únava, v případě cukrovky i hypoglykemie.

Dobrá výživa nad zlato

Teď už není jedno, co všechno dáte do úst a sníte. Nezapomínejte, že všechno, co projde vaším zažívacím traktem, okusí i váš malý drobeček. Více než kdy jindy byste se proto měla snažit jíst zdravě. Jídlo si rozdělte alespoň do pěti až sedmi porcí. Jezte méně, ale častěji.

Buďte v klidu

Rozčilování se, nervy a zbytečný stres nepomohou ani vám, ani vašemu malému. Užijte si (alespoň těch 9 měsíců) vyrovnaný, spokojený život, plný klidu a míru. Nikdo z nás nežije ve skleníku, život není jednoduchý, je plný překážek, ale je v našich možnostech žít ho v souladu se sebou samým a se svým okolím. A myslete pozitivně – miminko vnímá nejen stav vašeho těla, ale i duše.

Často odpočívejte

Spánek jen přes noc je pro těhulku většinou hodně málo – zvlášť v prvním a posledním trimestru. Takže se vůbec nestyďte a zdříměte si kdykoli a kdekoli vás to napadne. Třeba i v pracovním křesle. Stačí jen několik málo minut, abyste znovu nabrala sil.

Nezapomínejte na pitný režim

O tom, že by nastávající maminka měla pít hodně tekutin, je snad zbytečné psát. Přesto – pamatujte si, že je nutné vypít za den 2–3 litry tekutin (nejlépe neslazených). Ovšem pozor – pijte nejlépe půl hodiny před jídlem a po jídle, ne během jídla. Předejdete tak nevolnosti.

Celý text článku najdete v časopisu Miminko č. 4/2010.

1. 4. 2010


Zpět na přehled článků


Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>