Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Výživa do 3 let - než začneme přikrmovat


Výživa do 3 let - než začneme přikrmovat

Dnes už nikdo nepochybuje o tom, že kojení je nejlepším způsobem výživy pro novorozence i nemluvňata. Proto je otázkám spojeným s kojením věnována stálá pozornost v rámci celé republiky, ale i na úrovni celosvětové.

Národní výbor pro podporu kojení uvádí, že je v České republice při propuštění z porodnice plně kojeno 91,3 procenta dětí. I když se toto číslo od roku 2000 téměř nemění, přece jen existují rozdíly mezi jednotlivými porodnicemi. »Je překvapující, že kromě malých porodnic jsou mezi nimi i ty, které jsou součástí fakultních nemocnic,“ konstatuje předsedkyně výboru MUDr. Magdalena Paulová, CSc. V loňském roce přestalo kojit do šesti týdnů věku dítěte o polovinu méně matek, než tomu bylo před deseti lety. Více než šest měsíců kojí 36 procent maminek, což je čtyřikrát více než před deseti lety. Téměř 19 procent maminek kojí dítě ještě v půl roce.

»Ve srovnání s Evropou na tom nejsme špatně,« konstatuje paní doktorka Paulová. »Před námi jsou skandinávské země. My jsme v té lepší půlce. Německo a Francie mají výsledky horší než my.«

Rezervy podle názoru předsedkyně Národního výboru pro podporu kojení existují především v přístupu dětských lékařů. Mnozí doporučují maminkám příkrmy dříve, než dítě dosáhne šestý měsíc života. Velmi často přeceňují růstové grafy a váhové přírůstky. Přírůstky, kterých dítě dosáhne při plném kojení jim, zdá se, nestačí.

Přitom Světová zdravotnická organizace i UNICEF doporučují výlučné kojení do 6 měsíců. Od narození až do půl roku pokrývá mateřské mléko všechny potřeby pro růst a prospívání dítěte. Teprve od šesti měsíců potřebují kojenci k mateřskému mléku příkrm.

Nedávné výzkumy poskytly řadu důkazů proti obecnému zavádění příkrmu už mezi 4. a 6. měsícem. Pro dětský vývoj to není nejvhodnější doba. Zkrácení výlučného kojení způsobuje mnohá dětská onemocnění. Jedná se o nemoci dýchacích cest a průjmy.Odborná studie uvádí, že v ČR dostává 41 % dětí příkrm před 4. měsícem, což odporuje doporučení UNICEF i Světové zdravotnické organizace.

Po ukončení čtvrtého měsíce přechází značná část kojenců na pokračovací mléka, jejichž energetický obsah se má pohybovat v rozmezí 60 – 80 kcal/100 ml. Tato mléka jsou obohacována o železo, jód a zinek, někteří výrobci obohacují mléko o vitaminy A, D, C a E. Mléka jsou uzpůsobena potřebám kojenců a nemůžeme je nahrazovat krabicovými trvanlivými mléky nebo mléky kondenzovanými s vysokým obsahem bílkovin, nedostatkem železa a esenciálních mastných kyselin. Oblíbené je i sušené kojenecké mléko s přídavkem železa a některých dalších vitaminů. V posledních letech se české výrobky náhradních kojeneckých mlék obohacují o jód, který je pro zdárný vývoj děcka velice důležitý.

Sojová mléka pro kojence jsou obohacována o stopové prvky. Používají se především v případech alergie na bílkovinu kravského mléka. Jak však uvádějí některé odborné studie, lze předpokládat že 30 – 50 % dětí alergických na bílkovinu kravského mléka si vytvoří dříve či později alergii na bílkovinu soji. Sojové mléko doporučujeme kojencům, kteří vyrůstají v rodinách přísných vegetariánů a nesmějí dostat nic, co je živočišného původu. Hodně se diskutuje také o kozím mléku. K výživě kojenců není vhodné pro vysoké množství bílkovin a minerálních látek. Navíc je kozí mléko chudé na vitaminy C, D, B12, železo a kyselinu listovou.

Odstavování kojence začíná okamžikem, kdy přijme první nemléčný příkrm, kdy už mateřské mléko nestačí krýt jeho nutriční potřeby. Odstavování lze provést několika způsoby. Náhlý postup může být velmi traumatizující pro dítě i pro matku. Postupujeme tedy šetrně a ohleduplně. Těžko lze říkat závazné pravidlo, každý kojenec je individualita a má jiné potřeby a požadavky.

Obecně odborníci doporučují několik zásad:

  • dítě krátce nakojte, pak mu zkuste podat 1–2 lžičky rozmělněného pokrmu ( jablečné pyré, polotekutá rýže, pasírovaná mrkev)
  • dokrmujte lžičkou nebo z hrníčku, pokrm nabízejte děcku, i když ho nechce
  • nikdy je však nenuťte k jeho polknutí
  • někdy je potřeba 15 až 20 pokusů, než se dítě smíří s novou chutí
  • příkrm podávejte dítěti v náručí, aby se dostal do zadní části jeho ústní dutiny
  • zavádějte vždy jen jednu potravinu
  • stačí malá porce, třeba jen polovina čajové lžičky jednou denně
  • pokud se objeví nepříznivá reakce na potravinu, je nutné ji ze stravy vyloučit a případně se poradit s lékařem
  • potraviny rozmačkejte vidličkou, ale nemixujte
  • dejte dítěti volnost při zkoušení nové potraviny
  • doba kojení i s přikrmováním nemá trvat déle než 20 minut
  • nepřikrmujte dítě savičkou, pokud by si na ni zvyklo, nebude už sát z prsu
  • pokrmy pro dítě nesolte a nekořeňte.

1. 10. 2005


Zpět na přehled článků


Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>