Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Vaše pleť v zimě


Vaše pleť v zimě

S určitou nadsázkou lze říci, že naše pokožka je zrcadlem našeho chování; jednáme-li s ní macešsky a nestaráme-li se o ni, bude rychle stárnout – a my s ní.

Základem péče o pleť je správná životospráva s dostatečným příjmem tekutin (nikoli ovšem alkoholu), dostatkem spánku vyloučením kouření (všimly jste si někdy pleti kuřaček?!?).

Negativní vliv má rovněž znečištěné životní prostředí a také nepříznivé počasí – především v zimě se musíme o svou pleť starat co nejlépe.

Více výživy, víc hydratace

V zimě nejvíc trpí suchá pokožka, ale i ta normální je v zimě sušší a citlivější. Bývá zarudlá, hrubší, napjatá – a někdy i svědí. Velkou zátěží je pro ni i střídání teplot: mrazivé suché klima nebo velkou zimu kombinujeme s pobytem ve vytopeném bytě nebo v práci.

V této roční době víc používejte mastnější krémy a ostatní přípravky:

Hydratační přípravky není vhodné používat krátce před tím, než vystavíte kůži chladu, říká dermatoložka MUDr. Andrea Vocilková. Hydratační (zavodňující) přípravky ovšem zcela nevynechejte a aplikujte je při pobytu doma nebo na noc. Hydratace pleti je důležitá po celý rok.

Ti, kdo trpí alergiemi – sennou rýmou, astmatem a zejména atopickým ekzémem, mají výraznější sklon k přesušené kůži, dodává dr. Vocilková. Během zimního období má negativní vliv i chlad.

V lékárně nebo ve speciálních parfumeriích vám doporučí přípravky, které se hodí speciálně pro zimní období.

Udělejte si na sebe čas

Pošlete manžela s dobře zabaleným miminkem v kočárku na procházku a udělejte si ve volné chvilce pleťovou masku. Pokud jste si ji ještě nekoupila, nevadí, zkuste „domácí zdroje“. Kosmetička Vlasta Libotovská doporučuje smíchat teplý olivový olej s medem, nanést na pleť a po asi 20 minutách umýt. Další variantou je rozetřený tvaroh s našlehaným bílkem.

Pokud plánujete pobyt na horách, pořiďte si mastnější denní krém s UV filtry. A samozřejmě opalovací přípravek.

Náš tip: Jednou za čas použijte na pleť mastnou (modrou) Indulonu.

Nezapomínejte na rty

Na jemnou pleť rtů nestačí rtěnka, kterou používáte během roku. Pořiďte si mastnější, a také některou z tyčinek na rty (například klasický jelení lůj nebo Labello – vyrábí se i v přirozených barevných odstínech) a noste ji v kapse.

Náš tip: Balzám na rty (Avon, 99 Kč) s obsahem aloe a avokáda hydratuje, zklidňuje a uleví popraskaným rtům.

I ruce chtějí péči

Pokožka rukou trpí v zimě víc než jindy. Řada z nás nosí rukavice jen při velkých mrazech – a mnohdy ne vždy, kdy by to ruce potřebovaly. Pokus máte drsné a rozpraskané ruce, dopřejte jim lázeň v teplém olivovém oleji, anebo je na noc namažte silnou vrstvou krému a chraňte je (a samozřejmě i ložní prádlo) bavlněnými rukavičkami.

Celý text článku v Miminku č. 11/2005.

1. 11. 2005


Zpět na přehled článků


Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>