Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Trocha inspirace - nákypy


Trocha inspirace - nákypy

Příprava pudinků a nákypů není zcela jednoduchá ani rychlá. Konečný výsledek ale rozhodně stojí za to a pokud se třeba vaše ratolesti rozhodly býti vegetariány, bude to pro ně jistě velké zpestření smažených sýrů a brokolic, které se dnes ve většině restaurací a jídelen považují za dostatečně širokou nabídku bezmasých jídel. Samozřejmě nemůžete počítat s tím, že by takový domácí pudink nebo nákyp byl tím nejvhodnějším jídlem pro redukční dietu. Pokud to ale nepřeženete s cukrem a máslem, může být vhodným hlavním jídlem i pro ty, kteří si hlídají linii. Záleží jen na surovinách, které použijete k přípravě. Čerstvá jablka koupíte po celý rok, jiné druhy ovoce bez problémů nakoupíte zmrazené a velký podíl nákypu může tvořit tvaroh, který je také k dostání s nízkým obsahem tuku.

V Americe je běžné používat do nákypů, pudinků a koláčů sušené ovoce. U nás tento způsob zatím není příliš oblíbený, ale zkuste to třeba jen se sušenými švestkami. Pokud je přes noc namočíte do vody, budou neuvěřitelně šťavnaté a podobné je to i s dalšími druhy ovoce. Pokud se vám nechce je předem namáčet, dejte je do těsta jen propláchnuté vodou. Při pečení nebo vaření také trochu nabudou.

Výborným trikem při podávání nákypů a pudinků je příprava více porcí v jednotlivých miskách. Jednak ušetříte práci s mytím dalších talířů, protože budete servírovat každému jeho porci přímo v misce, ale hlavně tím překonáte nechuť strávníků, pro které je nákyp porcovaný z velkého pekáče nepřitažlivý. Fantazii při zdobení se meze nekladou. Jedinou nevýhodou je to, že musíte dát pozor na to, aby miska nebyla horká. I na to mysleli výrobci forem na podobná jídla a nabízejí nám misky s proutěnými ošatkami, do kterých misku po upečení nákypu vložíte a můžete ji postavit klidně na stůl.

Pod slovem nákyp či pudink se v různých zemích skrývají různá jídla, nám bude ale asi nejbližší pokrm sladký, v němž se bude skrývat ovoce či tvaroh. Když ale mluvíme o pudinku či nákypu, nesmíme zapomenout na legendární pudink a nákyp anglický, který je často masový a nebo nákyp francouzský, který je zase většinou bylinkový a sýrový. Protože jsme pro vás připravili výběr z nákypů všelijakých, vyberte si podle chuti. Nezapomeňte ale, že k nákypu sladkému je příjemné podávat teplý sladký nápoj a k nákypu slanému se zase hodí víno, je-li masový, může to být i pivo.

Jablková Betty (Amerika)

Potřebujete:

  • 30 g másla
  • 175 g strouhanky
  • 1 kg jablek
  • 125 g cukru
  • citronová šťáva, trochu skořice, strouhaný muškátový oříšek

Příprava:

Na másle opražte strouhanku do křupava. Oloupaná jablka nakrájejte na plátky, prosypejte cukrem, skořicí a strouhaným muškátovým oříškem, zakapejte citrónem a promíchejte. Na dno formy rozprostřete čtvrtinu opražené strouhanky, narovnejte část jablek a posypejte znovu strouhankou. Tak pokračujte až do poslední vrstvy, kterou tvoří strouhanka. Povrch nákypu trochu pocukrujte a zakryjte formu alobalem. Pečte asi 20 minut, poté odkryjte alobal a dopékejte dozlatova. Nákyp podávejte teplý. K jablkům můžete přidat trochu brusinek pro zvýraznění chuti.

Citrónový nákyp (Amerika)

Potřebujete:

  • 60 g másla
  • 90 g cukru
  • 2 vejce
  • 30 g mouky
  • 175 ml mléka
  • kůra a šťáva z 1 citrónu, kolečka citrónu na ozdobení

Příprava:

Máslo, citrónovou kůru a cukr utřete do pěny. Přidejte žloutky, mouku a citrónovou šťávu a míchejte. Postupně přidávejte mléko. Ušlehejte tuhý sníh z bílků a lehce vmíchejte. Nalijte do vymazané zapékací misky, kterou vložte do kastrolu nebo pekáče (podle tvaru) s vodou. Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia ve vodní lázni asi 40 minut, dokud nebude nákyp pružný, ale pevný na dotek. Podávejte teplý ozdobený kolečky citrónu.

Celý text článku v Miminku č. 11/2005.

1. 11. 2005


Zpět na přehled článků


Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>