Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Celiakie


Celiakie

Celiakie neboli lepková (glutenová) enteropatie

Je to onemocnění, při němž dochází k poškození vnitřní výstelky tenkého střeva lepkem – bílkovinou, která je v pšenici, žitu a některých dalších obilovinách. Má autoimunitní základ (proti strukturám vlastního těla se tvoří protilátky) a je nastartováno nepřiměřenou reakcí organismu na lepek. V této souvislosti je onemocnění někdy ve zkratce charakterizováno jako nesnášenlivost lepku. Přestože první zmínky o této nemoci lze najít již v literatuře starého Řecka, popsána byla až koncem 19. století a ke zjištění významu lepku pro vznik celiakie došlo až po 2. světové válce. Prevalence neboli výskyt onemocnění se pohybuje okolo 1:200–250, což znamená, že pravděpodobný počet nemocných v České republice je přibližně 40 tisíc a v současné době je sledována asi pouze desetina z nich.

Toto poškození vede k poruše vstřebávání potravy, postižený ztrácí na váze a chybí mu vitaminy a minerály. Může dojít k podvýživě, průjmům, vzniku osteoporózy nebo zvýšenému riziku maligních nádorů. U nejmenších dětí se první příznaky objevují během šesti měsíců od zařazení lepku do stravy.

Jaké příznaky to jsou? Objemná, mastná a hodně páchnoucí stolice, dítě hubne a je netečné i podrážděné a trpí nadměrným nadýmáním. Dalším rizikem je i zvracení a průjem s možnou dehydratací. (U dospělých se příznaky obvykle objevují postupně a bývá to únava, dušnost, pokles váhy, bolesti břicha, průjem a zvracení.)

Léčbou je dieta

Jedinou účinnou léčbou je dodržování diety bez lepku. Průmyslově vyráběné náhražky – bezlepkový chléb, mouka, těstoviny – jsou u nás dnes k dostání ve specializovaných obchodech.

Mezi „zakázané potraviny“ patří ječmen, pšenice (včetně špaldy), žito, žitovec, oves a veškeré potraviny, které jmenované obilí obsahují. Jde zejména o výrobky z mouky (chléb, pečivo, strouhanku, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky), vločky, kroupy, krupici, kuskus, otruby, naklíčené obilí, rostlinné maso a další.

Celý text článku najdete v Miminku č. 1/2006

1. 1. 2006


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>