Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Má miminko vyrážku?


Má miminko vyrážku?

Většina maminek je ze svého miminka nadšená. Zdá se jim být tím nejkrásnějším na světě. O to víc je zaskočí, když se pár hodin po porodu dočkají nějakého překvapení, na které nebyly dostatečně připravené. Objeví třeba na krku novorozence červené nebo fialové skvrny a už si kladou otázku, zda nejde o něco závažného. Krevní oběh novorozence není v prvních dnech plně vyvinutý, a proto se může stát, že se některé části těla jeví jako bledší. V souvislosti s nevyzrálým krevním oběhem se mohou objevit i podkožní skvrny ve tvaru písmene »V«. Jsou naprosto neškodné a za pár dní vyblednou.

Ani játra miminka nejsou při narození ještě zcela zralá a nedokážou dostatečně rychle zpracovat veškeré množství bilirubinu. Důsledkem může být novorozenecká žloutenka, která se objevuje dva až tři dny po narození. Žloutenka většinou sama ustoupí během jednoho až dvou týdnů. Pokud by přetrvávala i po čtrnácti dnech, je vhodné provést kontrolu jater. O toto vyšetření se postará dětský lékař.

Často se maminky diví, proč má jejich miminko na nožičkách, především kolem kotníčků, tak strašně suchou kůži. Přesušenou kůži mívají obvykle přenošená miminka a stav se zlepší po použití dětského mléka nebo oleje.

Po příchodu z porodnice domů si maminka jednoho dne všimne, že má děcko v místech, která zakrývá plena, zčervenalou kůži, v horším případě ještě pokrytou hnisavou vyrážkou. Je-li jemná kůže novorozence delší dobu vystavena působení vlhka a kyseliny močové, snadno se zanítí, zrudne a bolí. Není-li pak včas ošetřena, objeví se červené mokvající plochy, kterým říkáme opruzení. Postižená místa se nacházejí především u konečníku a rozšiřují se po hýždích až na stehna. Bakterie, které se v dětské stoličce vyskytují, uvolňují čpavek a ten má tohle trápení na svědomí.

Stolice kojených novorozenců bývá zásaditá a bakterie se v ní nemnoží tak rychle jako ve stolici dětí uměle krmených. Proto se s tímto kožním projevem v mnohem větší míře setkáváme až u miminek přecházejících na umělou stravu. Opruzenina však může vzniknout i u kojenců, a to především na místech, která nebyla po koupání dostatečně osušena. V takových případech najdeme opruzeninu především v kožních záhybech, tzv. faldících. Dostanou-li se do opruzených míst choroboplodné zárodky, může vzniknout nepříjemné onemocnění.

Celý text článku najdete v Miminku č. 3/2006.

1. 3. 2006


Zpět na přehled článků


Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>

Jarní krása: Hloubková péče o pleť

Čištění pleti patří k pravidelné každodenní rutině. Jednou za čas je ale potřeba pokožku vyčistit důkladněji - zbavit ji odumřelých částeček kůže, zlepšit její prokrvení a tím ji projasnit a oživit. ==**Peeling důkladně, ale jemně** Odstranění šupinek na kůži se provádí pomocí peelingu, kdy se pokožka masíruje přípravkem s obsahem… Celý článek >>

Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>