Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Dítě v autě


Dítě v autě

Dítě v autě, to je kapitola sama pro sebe. Řeknete si, že ideální je nemluvně, které spokojeně spinká a nikdo o něm ani neví. Ale co když spustí vřískací koncert? Můžete se soustředit na řízení? O nic lepší nejsou ani školáci, kteří si zapíchnou do uší sluchátka a pustí hudbu tak, že ji slyšíte i vy za volantem.

Největší „štěstí“ na cestách je batole, které právě objevilo kouzelnou moc otázek a odpovědí. Až uslyšíte posedmdesátépáté jeho roztomilé „A ploč?“, zatoužíte po krásném kojeneckém období, kdy vaše dítě zvládlo maximálně dvě slabiky. Děti by se zkrátka v autě neměly nudit. Výrobci aut o tom vědí své, a tak nabízejí různé způsoby, jak je zabavit.

Zábava i pro mimina

Sladce spící děťátko je božím požehnáním pro jízdu jakýmkoliv dopravním prostředkem. Musíte se postarat jen o to, aby bylo bezpečně upevněno v autosedačce, nemělo v dosahu žádné nebezpečné předměty a můžete v klidu jet. Kojenec, který je vzhůru, nemá hlad a netrápí ho mokrá plenka, by také nemusel znamenat pohromu, pokud se mu nezačne stýskat nebo ho nepřestane bavit sledování stropu auta. Z autosedačky totiž nemá zrovna skvělý výhled. Konečně chápete, k čemu může být dobrá prosklená střecha, kterou je vidět nebíčko, mráčky, sluníčko atd. Výhled střechou může být zajímavý i pro větší děti. Musíte ale dát dobrý pozor, aby jim slunce nesvítilo přímo do očí nebo nepražilo na hlavu. Obojí by mohlo mít nepříjemné následky.

Pokud máte bezpečné hračky, tzn. bez ostrých hran, nerozbitné, nespolknutelné a nemají gumičky, šňůrky či dlouhé provázky, na nichž by se mrňous mohl uškrtit, bez váhání je vezměte s sebou. Nezapomeňte je bezpečným způsobem připevnit k autosedačce. Pokud by totiž hračka upadla a vy byste se během jízdy pokoušeli plačící dítě utišit a hračku zvednout, koledujete si o nechtěnou srážku.

Batole potřebuje mluvit

Děti, které právě objevují kouzlo lidské řeči, nehodlají zavřít pusu ani na chvilku. Chtějí si zkrátka užít ten luxus komunikace, který vy byste si při jízdě docela rádi odpustili. Celkem osvědčené je pouštění pohádek z cédéčka, mohou to být i písničky, nebo si můžete společně zazpívat. Pokud vás to neruší při řízení, můžete si opakovat básničku. I předškoláci uvítají v autě nějakou oblíbenou hračku nebo obrázkovou knížku, která by neměla mít ostré rohy.

Když už na děti cédéčka nefungují, můžete si pořídit přenosný přehrávač DVD a zkusit pouštět filmy. Některé vozy vyšších tříd ho nabízejí zabudovaný v hlavových opěrkách a dodávají i bezdrátová sluchátka. Ta opět oceníte především vy, zvlášť když už jste film oblíbený vaší ratolestí absolvovali dvacetkrát. Tedy, nasadíte je samozřejmě dětem, protože vy potřebujete při řízení nejen zrak, ale i sluch. A když už mluvíme o sluchátkách, zkontrolujte maximální hlasitost, na kterou se dají nastavit, aby byly ochráněny i dětské uši.

Velmi praktické jsou stolečky, které lze připevnit k autosedačce, nebo se vyklápějí ze zadní části předních sedadel. Dítko je může použít k improvizovanému divadelnímu představení s plyšáky, může si i čmárat na papír (pozor na volbu tužky nebo pastelky – ne moc špičaté, ideální jsou voskovky). Malování připadá v úvahu samozřejmě jen pro děti, u nichž jste si jisti, že už je opustila chuť prozkoumávat všechny předměty v puse. Někdy pultík zabaví dítě jednoduše jen tím, že do něj radostně tříská. Pokud je to případ vašeho batolete, zvažte, jak dlouho tuhle „zábavu“ vydržíte vy.

Čtení pro školáčky

Děti na prvním stupni základních škol ještě nepohrdnou pohádkou či komiksem, které si sami dokážou přečíst. Musíte ale tuhle variantu předem vyzkoušet, zvlášť při delší cestě. Některým dětem (i dospělým) může způsobovat čtení za jízdy nevolnost. V takovém případě knížku zrušte, silou vůle se totiž tento problém překonat nedá. Ostatně nevolnost za jízdy vás může při cestování s dítětem pěkně potrápit. Na cestě do školy se to dá celkem zvládnout, ale na delší trati je to pro dítě (a v konečném důsledku i pro vás) holé utrpení. Pak rozhodně vyzkoušejte některý z volně prodejných prostředků proti kinetóze. S výběrem vámi rádi poradí ve vaší lékárně.

Nemilujete hip hop, ani rap?

Pak vám vřele doporučujeme pořídit pro vaše náctileté kvalitní sluchátka. Někteří výrobci aut je nabízejí jako příplatkové příslušenství. Je nanejvýš pravděpodobné, že výběr vaší oblíbené hudby se nebude shodovat s playlistem v přehrávači vaší ratolesti. Navíc dospívající spolehlivě pracují na svém ohluchnutí vysokou úrovní decibelů, které jedině zaženou neskutečnou otravu s rodiči na cestách. Běžná sluchátka ovšem tuto zvukovou hladinu zaručeně neztlumí, a tak budete mít kromě hustého provozu na silnici další důvod ke zvýšené nervozitě.

Není také nejvhodnější používat uzavřený prostor vozu k vyřešení problémů s učením, docházkou do školy nebo výběrem partnera pro vašeho potomka. Úniku totiž není pro vás, ani pro něj a eskalace napětí je tak nabíledni. Ostatně ani dospělí se necítí příliš dobře v omezeném prostoru, proto výrobci automobilů typu MPV volí vysoký podíl prosklených ploch, aby kabinu opticky co nejvíce otevřeli. Komfort cestování se tím znatelně zlepšuje.

Hádky si nechte domů

Pokud si myslíte, že cestou z chalupy bude nejlepší vyříkat si nějaký partnerský problém, pak na to rychle zapomeňte. Děti vás na zadních sedadlech uslyší velmi dobře, i když není kabina úplně zvukotěsná a dovnitř proniká zvuk motoru i hluk ze silnice. I kdyby nerozuměli slovům vašeho sporu, pak dokonale poznají podle tónu hlasu, že něco není v pořádku. Budete se pak divit, že najednou potřebují zastavit „na záchod“, bolí je bříško a podobně. Chtějí prostě jen uniknout z dusného prostředí, ať už vědí, či nevědí, proč vzniklo.

Auto není výstavní síň ani jídelna

Jakmile do interiéru vašeho auta přibudou dětičky, musíte si rychle ujasnit, jaká nastavíte pravidla. Pokud trpíte kvůli každému otisku prstů na klavírovém laku obložení dveří, pak dobře zvažte výměnu automobilu za nějaký „dětem odolnější“. Zvědavé prstíky budou sahat na všechno a musíte počítat i s nějakou tou nehodou, třeba v podobě bláta z botiček. Například na botičky lze ale pořídit návleky.

Na druhou stranu není vhodné povolit dětem v autě cokoliv. Zejména zlozvyk jídla či pití během jízdy se vám může vymstít. S čokoládou na čalounění nebo s drobky ze sušenek se sice můžete vypořádat, ale mnohem horší jsou následky dušení, když jídlo zaskočí třeba při náhlém zabrzdění, kterému se nemůžete nikdy zcela vyhnout. Je-li třeba se občerstvit, pak zastavte, dítě se nají a napije a můžete pokračovat v jízdě. Hodinka jízdy naopak není dlouhá doba a kromě mladšího kojence může dítě svou výživovou potřebu uspokojit před, a nebo po jízdě.

Jestli se vám po přečtení našich rad zdá, že dítě v autě je vyložený horor, pak pro vás máme dobrou zprávu. Řada rodičů před vámi už ho přežila, a pokud budete k potřebám dítěte přistupovat citlivě a s porozuměním, mohou to být pro celou rodinu příjemně strávené chvíle.

Cestujete rádi a vydáváte se na cesty s celou rodinou? Pak pro vás máme v každém vydání tištěného časopisu Miminko zajímavé tipy na výlety. Pokud máte radši časopisy elektronické, pak si můžete kterékoliv vydání pořídit na Alza.cz na této adrese: https://www.alza.cz/…d2789891.htm


redakce

14. 8. 2018


Zpět na přehled článků


Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>