Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Druhý rok kojení – stále to má smysl!


Druhý rok kojení – stále to má smysl!

Světová zdravotnická organizace doporučuje výlučné kojení v prvních šesti měsících života dítěte. Potom zavádíme první příkrmy za současného pokračování kojení až do dvou let či déle.

I pestrou stravu, kterou dítěti nabízíme, vhodně doplní právě mateřské mléko. Pokud ho má maminka dostatek, plně nahradí kojeneckou formuli, která je jen náhražkou mateřského mléka. I po prvním roce života potřebuje batole minimálně dvě mléčné porce denně. Není nic lepšího, než tyto dávky pokrýt kojením.

Má cenu pokračovat

Kojení je nejpřirozenější, nejzdravější a zpravidla i nejvydatnější výživou dítěte. Do jednoho roku života o tom nikdo nepochybuje. Ale co potom? Má mateřské mléko i v následujícím období pro dítě nějaký význam? Není to jen zvyk, že se batole neustále vrhá po mámině prsu? Nevyroste z dlouho kojeného děťátka závislý mamánek a rozmazlené stvořeníčko?

Otázek je mnoho, ale jen zdánlivě. Odpovědi odborníků jsou prosté. Nutriční hodnota mateřského mléka ani po roce kojení neklesá. Mateřské mléko se tvoří průběžně a jeho složení se plně přizpůsobuje stávající potřebě konkrétního dítěte. Kdyby žena kojila i do tří let, bude kvalita mateřského mléko vždy optimální právě pro jejího potomka. I nadále mléko přispívá k dozrávání střevní mikroflóry, upevňuje imunitní systém a podporuje obranyschopnost organismu. Studie dokazují, že kojené batole je zdravější, odolnější proti infekcím v dětském kolektivu a psychologové tvrdí, že je i sebevědomější a samostatnější. Pokud kojení maminku neunavuje a dítě projevuje zájem, není nejmenší důvod, proč přísun mateřského mléka ukončit.

Obavy jsou liché

Častou námitkou těch, kteří dlouhodobé kojení nepodporují, je kazivost dětských zoubků. Zkušenosti ukazují, že se po mateřském mléce zoubky dětem nekazí. Některé studie tvrdí, že není ani nutné po posledním večerním kojení dětské perličky čistit. Vysoká kazivost chrupu je naopak způsobována nečištěním zoubků po večerní dávce umělého mléka, pitím sladkých nápojů a nedostatečnou ústní hygienou.

Obavy ze závislosti batolete na mateřském prsu jsou rovněž liché. Kojení z dítěte rozmazlené stvoření neudělá. Naopak, přispívá k upevňování vztahu mezi ženou a její ratolestí. Dítě potřebuje projevy lásky. Čas na vzájemný dotek přispívá k emocionální rovnováze lidských bytostí. V tomto případě batolete i matky. Skrze dotek při kojení se človíček cítí bezpečně a spokojeně. Dlouhodobé kojení je tím nejlepším důkazem pevného vztahu. Kdybychom začali uvažovat, zda kojení dítě nerozmazluje, museli bychom si položit otázku, zda dítě příliš nehýčkáme polibky, hlazením, mazlením, chválením a dalšími projevy lásky. Takové úvahy nikoho ani nenapadnou! Dlouhodobé kojení má dítěti i mamince přinášet potěšení.

Připravte se na nesnáze

Dlouhodobé kojení má nepopiratelně i svá úskalí. Společnost není naučená přijímat bez předsudků ženu, kojící své před chvílí vesele pobíhající dítě. Maminka nemá zájem nechat se kousat do prsou od rozdováděného pacholete a rozhodně se jí nelíbí, když se mrňousek dožaduje mlíčka na úřadě, na zastávce hromadné dopravy nebo v restauraci.

Časopisy opakovaně veřejnosti připomínají význam kojení, laktační liga pořádá bezpočet osvětových akcí a každý pediatr důležitost mateřského mléka připomíná. Pokud máte pocit, že se v tomto směru dělá málo, mýlíte se. Dnes je více či méně kojení respektováno. Před čtvrt stoletím tomu tak nebylo. Koutky pro kojící ženy najdete ve větších nákupních centrech, v restauracích, ale také na nádražích a na letištích. Povědomí veřejnosti se v tomto směru zvyšuje. Pokud je miminko malé, okolí to respektuje. Pokud je kojeno batole starší, leckoho to zarazí. Proto by mělo platit několik zásad.

Jak na to

Dvouleté batole už dobře vnímá svět. Rozumí i tomu, že si stanovíte pravidla pro vaše mazlíkovské chvilky. Vysvětlete dítěti, že kojení je vaší vzájemnou intimní záležitostí a dopřáváte si ho v ústraní. V bytě byste měli mít svůj koutek, kde se kojí. Psychologové doporučují kojit starší dítě i mimo domov v ústraní. Batole nemívá uprostřed ruchu a shonu na mateřské mléko ani pomyšlení. Kojení si má v každém případě zachovat intimní charakter a mělo by probíhat v klidu.

Dvouleté dítě už zvládá řadu dovedností, včetně komunikace s blízkými. Proto batoleti vysvětlete, že sladkou chvilku u mámina prsu bude prožívat v soukromí, jen s maminkou. Připomeňte mu, že ne každý vrstevník má možnost pochutnávat si ještě v tomto věku na mámině mléku. Jsou přece maminky, které už takto velké děti krmit nemohou, protože pro ně svoje mlíčko nemají. Po takových slovech si bude capart chvilek u mámina prsu více považovat. V klidu mu připomeňte, že už je tak velký, že může maminku svými zoubky poranit, a to si jistě nepřeje. Pokud by batole neuposlechlo a kousalo dál, pak je na místě kojení odrůstajícího zlatíčka rázně ukončit.

Dlouhodobé kojení není jen o výživě. Přikládání dítěte k prsu vytváří příznivé naladění maminky a kojence. Je to komplexní činnost, při níž se rozvíjí vzájemné pouto lásky. Zlatíčko, byť by se věkem blížilo ke druhým narozeninám, vycítí mimořádnost chvíle a dokáže se právě při domácím kojení ke svojí mamince neopakovatelně sladce přitulit. Sladké intimní minuty doteku se už nikdy nevrátí. Užívejte si je společně. Kojení má být okamžikem štěstí a nikoliv utrpením. Nastavená pravidla musí dodržovat obě strany.

Laskejte svého miláčka, když ho přikládáte k prsu, říkejte mu sladká láskyplná slovíčka. Můžete si být jistá, že pro tuto prožitou chvíli z něho rozmazleného fracíčka neuděláte. Toto se přepísknout nedá. Prováděné studie ukazují, že v naší republice vzrůstá počet dětí dlouhodobě kojených (ÚZIS). Kontakt děcka s mámou při kojení usnadňuje rozvoj dětské motoriky, zabraňuje průjmovým onemocněním, chrání před infekcemi a přináší méně neurologických i emočních problémů.

Žena často přemýšlí, kdy by měla svoje dítě definitivně odstavit. Váhá a uvažuje. Možná zítra už bude kojení jen na noc, možná pozítří už nebude mít dost mléka. Ale nemá sílu k rozhodnému kroku. Tento problém vyřeší leckdy za maminku samo dítě. Přestane mít o kojení v určitou chvíli zájem, přestane ho vyžadovat. To je ten správný okamžik, abychom zazvonili zvonkem a tu nejkrásnější pohádku ukončili.


Daniela Pražanová

2. 10. 2018


Zpět na přehled článků


Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>