Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Takové sexy vlnění…


Takové sexy vlnění…

Maminky, seznamte se: Irena Kotrbáčková, 31 let, doma má tříměsíční Lindu, manžela Jirku a tatínka Vladimíra. Všichni jsou skvělí, ale tatínek – o něm ještě bude řeč – snad nejvíc.

Vystudovaná inženýrka ekonomie a břišní tanec? Jde to docela dobře dohromady. Někdy před deseti lety si o něm přečetla článek v německém magazínu: Velmi tento druh pohybu chválili a doporučovali ženám každého věku, i těhotným. Tehdy populární aerobik se mi nijak zvlášť nelíbil, na společenský tanec, který jsem do té doby dělala, jsem přestala mít čas. A tak jsem se začala stále víc zajímat o břišní tanec, vzpomíná Irena. Povídáme si pod slunečníkem v kavárně a Irenin tatínek doma hlídá vnučku Lindu.

Irena absolvovala první kurz břišního tance v Praze a zajímala se o další školy a přístupy, aby poznala a naučila se všechny možné prvky. Těch je neskutečně mnoho, říká, a každá žena si může vybrat, které jí sedí nejlíp. Tělo cvičí, pracuje, tančí – bez partnera. A je to fajn. (Mimochodem, taky máte doma takového, který nechce o disko ani slyšet, pokládá jeden ples ročně za dostatečné taneční vyžití, anebo jde na parket, až když se osmělí čtyřmi panáky? Tak honem na břišní tanec!)

Nekonečné množství tanečních prvků se dá nekonečně kombinovat, procvičí – protančí se celé tělo včetně rukou, každá tanečnice si vybere pohyby, které jí vyhovují. Na své si přijdou všechny – bez omezení věku a váhy. Navíc všechny pohyby působí velmi přirozeně a žensky. Břišní tanec tak může každé ženě pomoci zvýšit sebevědomí a připadat si krásně a sexy.

Irena absolvovala kromě škol tance i několik odborných školení a prakticky až do porodu byla lektorkou školy Aisha. Tančila až do sedmého měsíce těhotenství a dokonce pak i při porodu: Ano, některými prvky lze krásně uvolňovat bříško a bederní páteř. Jde to stejným způsobem i na balonu, potvrzuje. Teď, pár týdnů po porodu, si kondičně tančí doma s Lindou v šátku.

Břišní tanec je známý už od starověku z Egypta a ze zemí Středního východu. V určitých modifikacích byl i porodním tancem některých afrických kmenů. Irena Kotrbáčková se i o tyto nuance zajímá profesionálně, takže tvrdí: I nastávající maminka může tančit. Zkusila jsem a funguje to. Já osobně jsem spoléhala na své tělo – že si řekne, co mu dělá dobře. Ideální je, myslím, pokud se žena základy naučí v kurzu ještě před těhotenstvím. Potom lze vybírat jen některé vhodné sestavy a prvky. Velmi dobré jsou krouživé pohyby, vlnění a osmičky pánví, vynechat je třeba rychlé prudké pohyby, vibrace a výrazně posilující a silové prvky.

Celý text článku najdete v Miminku č. 9.

1. 9. 2006


Zpět na přehled článků


Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>