Jak nabídnout dětem med, aby si ho oblíbily? Zkuste ten pastovaný!
Je sladký a dětem zpravidla chutná, jenže s ním mají jiné problémy. Při jídle se s ním těžko potýkají – namazaný na rohlík s máslem brzy stéká po prstech, při slazení čaje se špatně dávkuje. Jak to vyřešit, když med je pro děto zásobárnou cenných látek, které pomohou posílit imunitní systém v chladném období?
Představu medu si zpravidla spojujeme s tekutou konzistencí zlatavé barvy. Oblíbenou variantou je ale také med pastovaný, který lze snadno namazat, nabrat na lžičku, a žádný pokapaný ubrus nebo olepené prsty se nekonají. Jak se vyrábí pastovaný med a jak se liší od normálního medu?
Pastování mění krystalické vazby medu
Pastovaný med vzniká z medů, které rychle krystalizují. Jsou to medy s převahou glukózy, která podporuje proces krystalizace, a tekutá báze medu postupně mění skupenství z tekutého na pevné. Nejčastěji se jedná o řepkový med, jehož doba krystalizace se pohybuje v rámci jednotek týdnů a tento med se proto často nachází v pevném krystalickém skupenství. Následně procesem zvaným „pastováním“ se z medu vytvoří pastovaný med.
Pastování je proces, kdy krystalická struktura medu prochází mechanickou změnou, konkrétně se jedná o mechanické narušení vazeb mezi molekulami krystalu. Díky tomuto narušení krystalických vazeb, med ztrácí svoji pevnost a z tvrdého řepkového medu se stává krásně krémový a jemný pastovaný med.
Jak se pastovaný med získá?
V praxi se využívají dva způsoby, jak lze pastovaného medu docílit. Prvním je míchání ještě tekutého medu, který naočkujeme medem krystalickým. Tímto způsobem je med uveden do polotekutého skupenství a po delší dobu je občas promícháván (v rámci dní). V průběhu míchání dochází k narušení vazeb a med zkrystalizuje jen do velmi malých krystalů, a tak dostává svoji krémovou konzistenci.
Druhý způsob je podstatně rychlejší a účinnější. Je však technologicky náročný. Obecně se jedná o hrubé mechanické drcení a jemné mletí již tuhého krystalického medu, dokud se z něj nestane plně krémový pastovaný med. Tímto mechanickým drcením dochází k rychlému a trvalému narušení krystalické struktury medu na strukturu pastovitou, kterou tvoří jemné krystalky, které se nedokážou spojit, protože med již neobsahuje tekutou bázi, která by dokázala tyto velmi malé krystaly zpět spojit do tvrdé krystalické struktury.
Na kvalitě pastovaného medu se nic nemění
Vzniklý pastovaný med není nijak kvalitativně poškozen nebo změněn, složení medu je naprosto totožné jako u tekutého nebo krystalického medu. Pastovaný med lze i jednoduše přeměnit v tekutý nebo tuhý. Stačí pastovaný med zahřát na trochu vyšší teplotu (40° C), aby se med uvedl do plně tekutého stavu, a postupně v něm dojde k obnovení krystalické mřížky a ke krystalizaci.
Krystalizace neznamená nekvalitní med
Krystalizace je přirozený proces, který je u kvalitního medu běžný. Naopak pokud med nekrystalizuje vůbec, může to být známka toho, že byl nadměrně upravován, nebo že obsahuje vyšší podíl fruktózy. Pokud med zkrystalizoval, máte na výběr několik možností, jak ho upravit. Jednou z nich je opatrné zahřátí medu maximálně na 45 °C, aby byl opět tekutý.
Skladujete med správně?
Ačkoli je med vysoce trvanlivý, jeho skladování má svá specifika. Med by měl být uchováván v temnu, suchu a při teplotě do 25 °C. Vysoké teploty a světlo mohou ovlivnit jeho kvalitu a vlhkost může způsobit kvašení. Med je navíc hygroskopický, což znamená, že snadno absorbuje vlhkost a pachy z okolí, proto by měl být dobře uzavřený.
(Odpovídal Ing. Milan Špaček, medový sommeliér spol. Medokomerc)
Tip pro vás
Květový med Medokom Květový med od značky Medokom, 100% přírodní a pečlivě kontrolovaný, osahuje cenné enzymy, minerály a antioxidanty, které přispívají k posílení imunity. Tradiční česká firma Medokomerc dbá na to, aby každý kus medu prošel důkladnou laboratorní kontrolou. Nový oranžový obal tohoto medu připomíná letní pohodu a zahřeje vás i na pohled, přestože venku padá listí a mrholí.
Upečte a uvařte na Velikonoce! Beránek podle…
Velikonoce jsou za dveřmi, takže je čas přemýšlet, co si o svátcích připravit. Jít na to tradičně s beránkem a mazancem, nebo zkusit něco netradičního? ==**Co nás čeká ve velikonočním týdnu** Po Škaredé středě a Zeleném čtvrtku, kdy se pečou jidáše, přichází Velký pátek. Na Velký pátek mají křesťané přísný půst, na Bílou sobotu už… Celý článek >>
Oleje, které vám pomohou s návratem k přírodě
**Limitovaná kolekce vonných olejů *Návrat k přírodě* vzdává hold darům přírody. Každý z pěti vonných olejů vnese do prostor kolem vás jedinečnou atmosféru a poskytne vašim smyslům nezapomenutelný zážitek.** ==**Vonný olej Čarovný svět** Vonný olej Čarovný svět vás překvapí bohatou teplou vůní s jemnými květinovými a koženými tóny,… Celý článek >>
Kde sehnat vitamíny v předjaří? Zkuste…
**V našem podnebném pásu si z rané zeleniny dopřejete nejčastěji salát nebo ředkvičky, zelené mohou být na talíři také čerstvé bylinky. Všechna zelená listová zelenina je pro nastávající maminku mimořádně prospěšná, musíte si ale dát pozor na její kvalitu.** Mimo jiné aby nebyla nadmíru přihnojovaná nebo ošetřená pesticidy. Při… Celý článek >>