Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Tuky v těhotenství


Tuky v těhotenství

Z jídelníčku těhotné ženy vyloučíme všechny tuky, řekl by neznalý laik v domnění, že tudy vede cesta k udržení optimální váhy v průběhu gravidity. Musíme laika zklamat. Tudy cesta nevede. Energii přijímá lidský organismus ze 40 procent z tuků, které tělo dostává s potravou. Tuky jsou tedy zdrojem energie a stavebním kamenem buněčných membrán, transportují řadu životně důležitých a pouze v tucích rozpustných vitaminů a antioxidantů.

V jídelníčku těhotné ženy by měly lipidy představovat okolo třiceti procent z celkového denního příjmu energie. Méně než jedna třetina denní dávky by však měla pocházet z tuků živočišného původu. Vysoký příjem živočišných tuků je prokázaným faktorem vzniku předčasné aterosklerózy, jejíž komplikací může být infarkt myokardu či mozková mrtvice. Proto se v posledních letech odborníci přiklánějí k názoru, že je nutné živočišné tuky ve stravě omezovat ( sádlo, máslo, škvarky, tučné mléčné výrobky), včetně tzv. trans mastných kyselin vznikajících při výrobě některých tuků ztužených.

Lidský organismus bychom neměli ochudit o esenciální mastné kyseliny n-3 a n-6, které jsou obsaženy v rostlinných olejích, listové zelenině, libovém mase a v žloutku. Působí na náš organismus velmi příznivě. Protože v těhotenství stoupá potřeba esenciálních aminokyselin, mastných kyselin a nukleotidů, zařazujeme do jídelníčku lehce stravitelné zdroje kvalitních nenasycených mastných kyselin a bílkovin. Kvalitní rostlinné tuky, které neobsahují cholesterol a převažují v nich nenasycené mastné kyseliny podporující jeho snižování v krvi, by měly představovat dvě třetiny denního příjmu tuků. Do skupiny nenasycených kyselin patří také polynenasycené mastné kyseliny, mezi které zahrnujeme kyseliny n-6 a n-3 (dříve označované jako omega-6 a omega-3). Tyto tzv. esenciální mastné kyseliny jsou zvláště důležité, neboť si je náš organizmus nedokáže sám vytvořit a musíme je tělu dodávat ze stravy. V popředí zájmů odborníků jsou zejména n-3 polynenasycené mastné kyseliny, které mají prokazatelně příznivý vliv na kardiovaskulární systém, a proto by jich mělo být ve stravě budoucí maminky dostatek. V těhotenství může nedostatek n-3, jehož hlavním zdrojem jsou ryby, způsobit komplikace.( Jód je pro plod velice důležitý!)

Celý text článku najdete v Miminku č. 1/2007.

1. 1. 2007


Zpět na přehled článků


Vývoj miminka: Dovednosti a bezpečnost po půl…

Kteří rodiče by se netěšili, až miminko začne více vnímat svět a zdokonalovat své pohyby. Nejdřív se otočí z bříška na záda a zpět, vzepře se na loktech a snaží se lézt, sedět, vstát… Jak mu v této době zajistit bezpečné a motivující prostředí? V postýlce ještě stráví kromě noci i část dne, protože zpravidla ještě spí po snídani a po… Celý článek >>

Jarní krása: péče o tělo - vyzkoušejte peeling,…

Upravená tvář a zdravá pleť obličeje je vizitka, kterou vidí každý na první pohled. Teplejší dny ale odhalí ruce i nohy, na nichž chceme mít nejen pěkně vyrýsované svaly, ale také hladkou a vláčnou pokožku, která má pěknou barvu a působí mladě a rozjasněně. ==**Peeling odstraní zhrublou kůži** Během zimy i na začátku jara se naše… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, peeling, pleťová maska -…

Hloubková péče o pleť zahrnuje systematický přístup k ošetření pleti. Základem je odstranění nečistot, exfoliace a aplikace speciálních masek, což přináší pleti viditelné benefity v podobě zářivé a šťavnaté pleti. ==**Čištění: Základní kámen každé péče o pleť** Čištění pleti je prvním krokem k dosažení zdravé a… Celý článek >>