Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Výživa v těhotenství


Výživa v těhotenství

Škoda, že poválečná hladová léta tolik přispěla k rozšíření názoru, že maso každý den je tou pravou cestou ke zdraví a blahobytu. Škoda je také to, že nás věčná honička našich matek – z práce do školky – na nákupy – domů – uvařit, vyprat, vyžehlit – naučila řešit nedostatek času k vaření tu párkem, tu sekanou či chlebem se salámem. Máme tak pocit, že uzenina je normální plnohodnotná náhrada hlavního jídla. I když se již u nás hodně změnilo a naše stravovací zvyky doznaly určité posuny směrem ke zdravé výživě, stále je konzumace masa a uzenin u nás příliš vysoká. Proto je třeba si uvědomit, jaké maso jíme a jaký je rozdíl mezi masem a uzeninou, protože strava v těhotenství zásadním způsobem ovlivňuje vývoj plodu.

Maso, které koupíme v obchodě, je opracovaný kus nějakého zvířete – krávy, prasete či některé drůbeže. Díky novým zákonům se již máte možnost dozvědět, jak byla kráva stará a odkud pocházela, u ostatních zvířat to zatím možné není. V každém případě ale kupujete kus masa, který si můžete doma upravit libovolným způsobem. Zvolený způsob již závisí pouze na vás a můžete o něm rozhodnout. Jiné je to u uzenin a různých masových polotovarů. Zde již nezkontrolujete, jakým způsobem byly vyrobeny, čím kořeněny (směs koření je informace opravdu na nic) a jak konzervovány. Zcela bezpečně však počítejte s tím, že jen s malými výjimkami nekoupíte uzeninu bez některého z konzervantů řady 200, které prokazatelně mohou způsobit zažívací obtíže. Těch je ale přece v těhotenství dost i bez uzenin!

Z uvedených důvodů je vám jistě jasné, že je lepší jíst v těhotenství (ale i v „normálním“ stavu) raději maso, které si doma upravíte podle zásad zdravé výživy než uzeniny, o jejichž původu a složení nemáte možnost zjistit téměř nic. Výjimkou může být dušená šunka, která by ale měla být raději kuřecí nebo ještě lépe krůtí, než vepřová. Zapomeňte alespoň pro těch pár měsíců na jitrnice, jelita, tučné salámy či všemožné párky a klobásy, nemluvě o tepelně neopracovaných čajovkách či máslovkách. Opravdu se v nich neskrývá nic, co by mohlo vašemu očekávanému dítěti jakkoliv prospět.

Při výběru masa do jídelníčku nemusíte vyhledávat jen takzvaná „bílá“ masa. Naopak hovězí maso se ke konzumaci v těhotenství doporučuje. Orientujte se tedy ne podle druhu zvířete, ale podle tučnosti. Vybírejte si jen masa libová, vyhněte se bůčkům a jiným tučným kusům vepřového, z hovězího volte jen libové zadní maso. Z drůbeže jsou vhodná menší kuřata nebo krůtí maso, vynechte raději oblíbené „české“ husičky a kachničky. Můžete vyzkoušet i jiné druhy drůbeže, například perličku. Můžete jíst i jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso, vždy libové. Raději příliš nejezte vnitřnosti, které jsou u zvířat z velkochovů většinou zatížené různými škodlivými látkami, které se v těle zvířat nahromadily.

Další věc velmi důležitá při konzumaci masa je vhodná volba přípravy. Každý ví, že nejzdravější úprava masa je vaření. Ne vždy jsou ale vařené pokrmy z masa také chutné. Vyberte si tedy kompromis – dušení. Pokud máte vhodné nádobí, v němž se jídla nepřipalují, můžete maso dusit bez tuku a teprve ke konci přípravy přidat trochu oleje, aby se zvýraznila chuť jídla a látky v něm obsažené se lépe vstřebávaly. Je mnoho možností a způsobů, jak připravit chutně maso pomocí dušení. Nepouštějte se do „hospodských“ gulášů plných připálené cibule. V tomto životním období to pro vás není vhodná strava. Zkuste objevit tajemství nových způsobů přípravy masa, jako je třeba grilování nebo vaření v páře či horkovzdušné troubě. Všechny tyto typy úpravy jídel se u nás rozšířily teprve v poslední době, ale jsou již nyní velmi oblíbené. Zapamatujte si důležité zásady při grilování jídla – je lepší připravovat maso na elektrickém grilu než na dřevěném uhlí, protože nehrozí nebezpečí, že by se na otevřeném ohni spálil povrch masa. Zčernalé kůrky masa z grilu nikdy nejezte! Připravujete-li maso na grilu, lehce je potřete olejem a uložte na rošt, který ale opatřete vrstvou alobalu nebo použijte speciální podložku pod rošt. Z masa sice bude odkapávat tuk, ale ne do ohně nebo na spirálu elektrického grilu, ale na podložku. Připravujte jen libové maso a nepoužívejte na ně průmyslově připravené marinády, které často mohou obsahovat různé zvýrazňovače chutí a podobné nežádoucí příměsi. Připravte si marinádu doma z oleje a koření a bylinek. Neuškodí vám trochu pepře, papriky ani bazalka, pažitka, tymián či majoránka. Se solí to ale příliš nepřehánějte.

1. 8. 2005


Zpět na přehled článků


Jak probíhá vývoj chůze?

Od prvních pokusů o lezení po čtyřech je cesta ke zdravému chození a běhání poměrně složitá. Batole musí nacvičit vzpřímení do stoje, zkoordinovat pohyb obou nohou, udržet rovnováhu... Zvládnout jistou chůzi není pro dítě jednoduché, zpravidla se mu to ale dříve či později podaří i bez speciálního nácviku. Pár samostatných krůčků dítě… Celý článek >>

Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>