Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Ve vodě jako v peřince


Ve vodě jako v peřince

Přirozenou součástí snad každé moderní ženy je i určitá forma pravidelného cvičení, které přináší nejen možnost udržet si přitažlivou postavu, ale zároveň i radost , pohodu a energii. Potom přijde okamžik, kdy vám lékař potvrdí tu krásnou novinu – čekáte miminko. „Jiný stav“ s sebou přináší mnoho velkých změn a mezi jinými vás možná napadne – a jak to bude se cvičením?

Společně s profesionální cvičitelkou a lektorkou těhotenských kurzů, Mgr. Mirkou Zámečníkovou z klatovské Agentury Zdravé dítě, vás dnes chceme provést atraktivní a specifickou pohybovou aktivitou, jíž těhotenské plavání bezesporu je.

Proč ano

Cvičení ve vodě nabízí větší komfort a volnost v pohybu i s přibývajícími kilogramy, maminky se díky tomu cítí mnohem příjemněji i po psychické stránce a snáze tak zvládají stres spojený s graviditou a především porodem. Během cvičení se zvyšuje hladina endorfinů (tzv. hormony štěstí) v krvi a spokojená maminka = spokojené miminko. Pravidelné balanční cvičení zároveň pozitivně ovlivňuje neurologický vývoj plodu. Ženy také zpravidla ocení přirozený kontakt s dalšími těhotnými a možnost společně si sdělit podobné radosti i starosti. Nezanedbatelné je samozřejmě odlehčení jinak značně zatěžovaných kloubů a páteře (rehabilitační účinek) a rovnoměrnější rozkládání vytvářeného podkožního tuku. Vodní prostředí umožňuje provádět širší škálu i rozsah cviků, které mají těhulky na suchu zapovězené, jedná se tedy o cvičení jednoznačně bezpečnější. Navíc je přímo statisticky dokázáno, že pravidelně „plavající“ maminky mají mnohem méně předčasných porodů a také kratší druhou dobu porodní, tedy samotné tlačení miminka.

Je důvod k obavám?

Některé nastávající maminky se pobytu ve vodě vyhýbají především z obav před prochladnutím, nebo zavlečením infekce. Teplota vody v bazénu, kde probíhá těhotenský tělocvik, by měla dosahovat zhruba 27 stupňů Celsia. Specializovaná lektorka navíc připraví vhodnou kombinaci statických cviků s dynamickými právě tak, aby se váš organismus udržoval správně zahřátý. Je pravdou, že těhotenství s sebou přináší zvýšené riziko vzniku kvasinkové infekce. Nicméně existují velmi účinné prostředky (zpravidla balzámy nebo roztoky k potírání, ale i k vaginálnímu zavádění) vhodné též pro období gravidity, které působí jako ochranná bariéra.

Plavání, ale ani jinou fyzickou zátěž samozřejmě nelze v žádném případě doporučit při jakékoli známce krvácení nebo povoleném či zkráceném děložním hrdle.

Celý text článku najdete v Miminku č. 5/2007.

1. 5. 2007


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>