Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Salmonelóza potrápí těhotné i děti


Salmonelóza potrápí těhotné i  děti

Průjmová onemocnění si mnozí z nás zcela automaticky spojují s cestováním a s létem. Někdy stačí kopeček zmrzliny z neznámého stánku, jindy nás prožene majonéza ze zeleninového salátu. Není však průjem jako průjem. Poněkud více starostí nás čeká, pokud v těhotenství onemocníme salmonelózou. Nemoc může postihnout jak gravidní ženu, tak i její miminko. Abychom se o tomto nepříjemném onemocnění, které zná lidstvo už 120 let, dověděli co nejvíce zasvěcených informací, obrátili jsme se na člověka, pro něhož jsou salmonely náplní každodenní práce. Setkává se s nimi v laboratoři Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu v Praze, kde je vedoucí Národní referenční laboratoře pro salmonely. Na naše otázky odpovídá MUDr. Daniela Dědičová, CSc.

Co onemocnění způsobuje, jak se projevuje a jaká je inkubační doba?

Průjmová onemocnění alimentárního (potravinového) původu – a z nich zejména salmonelózy – jsou považována za jeden z nejrozšířenějších zdravotnických problémů. U nás i ve světě patří k nejčastějším onemocněním po chorobách dýchacího traktu. U rizikových skupin (malých dětí, lidí s poruchou imunity a starých lidí) mohou mít tyto infekce velice závažné, až život ohrožující následky. Příčinou onemocnění jsou salmonely, střevní bakterie. Vstupují do organizmu ústy s potravinou nebo vodou. Většina druhů během 8 – 10 hodin (vzácněji do dvou dnů) způsobuje postiženému nevolnost, zvracení, střevní potíže se silnými průjmy, bolestmi hlavy, břicha a teplotami, které mohou dosahovat 39 – 40° Celsia. Nejčastější příčinou je konzumace potravin připravených ze surovin živočišného původu (maso, vejce) nedostatečně tepelně opracovaných nebo druhotně kontaminovaných salmonelami při nedodržení zásad hygieny.

Jsou onemocněním více ohroženy malé děti a těhotné ženy?

Statistika salmonelóz uvádí dlouhodobě největší nemocnost u dětí do jednoho roku, resp. do pěti let. Jistě je jednou z příčin tohoto jevu zostřená pozornost rodičů s častým vyhledáním lékaře i při sebelehčím klinickém postižení, nesporně podstatná je však skutečnost, že u malých dětí do jednoho roku života není ještě zcela vybudován lokální imunitní systém střevní stěny, takže stačí mnohem nižší infekční dávka na vyvolání klinických potíží než u dětí starších. Infekční průjmy u malých dětí také probíhají závažněji: hrozí dehydratace a šok, proto je hospitalizace těchto dětí častější. Salmonelóza naštěstí nepatří k infekcím s přímým vlivem na plod, ale je jasné, že u těhotných žen může způsobit minimálně přechodný pocit dyskomfortu vyvíjejícího se plodu. Období léta a časného podzimu je typické pro výskyt salmonelóz, protože je náročnější na uchovávání potravin. Onemocnění jsou však hlášena během celého roku.

Existují rozdíly ve výskytu salmonelózy podle regionů? Hrozí větší nebezpečí onemocnění například v přímořských letoviscích?

Salmonely jsou rozšířeny po celém světě na zvířecích hostitelích (domácích i volně žijících) a v prostředí dlouhodobě přežívají. Při cestách do zahraničí musíme počítat s možnými problémy. Jedním z rizikových faktorů jsou odlišné klimatické podmínky a navíc setkání s mikroby, které vaše tělo nezná. Jedná se o tzv. průjmy cestovatelů a příčinou mohou být nejrůznější bakterie, viry i parazité, kteří domorodým obyvatelům obtíže nečiní. Vaše šance, že budete mít na dovolené zažívací obtíže, je částečně dána lokalitou pobytu. V jižní Evropě je o něco vyšší než u nás, ale v Latinské Americe, Africe, Asii nebo např. Dominikánské republice se s průjmem potýká až 50 procent turistů z vyspělých států, kde jsou hygienické standardy obecně vysoké.

Celý text článku najdete v Miminku č. 6/2007.

1. 6. 2007


Zpět na přehled článků


Obezitou trpí každý pátý Čech. Velký význam mají…

Nadváha a obezita mohou mít negativní dopady na naše zdraví, komplikují některá onemocnění. Podle dat Eurostatu má 60 procent Čechů vyšší než normální tělesnou hmotnost. A obezita se týká i dětí. ==**Co říkají data** Sečteme-li Čechy s nadváhou (BMI větší než 25), preobezitou (BMI 25 až 30) a obezitou (BMI větší než 30), vyjde nám,… Celý článek >>

Jarní krása: Čištění, hydratace, výživa a…

Prvním krokem k jarnímu osvěžení pleti by mělo být důkladné čištění. Je třeba zvolit vhodné přípravky, které sice účinně fungují, ale zároveň pleť nepodráždí. Měla by následovat dostatečná hydratace a pak také dobře vybraná kosmetika, která pomůže ochránit pokožku před slunečními paprsky. ==**Důkladné odlíčení nezabere víc než deset… Celý článek >>

Jarní krása: speciál o péči o pleť a vlasy,…

Začátek teplého ročního období má každoročně své průvodní jevy: přemýšlíme, jak změnit svůj vzhled, co udělat s vlasy, jak vylepšit postavu do plavek, které barvy rtěnek a laků na nehty ponechat v koupelně a kterým dát sbohem. Jako každý rok máme tudíž v dubnu a v květnu připravený speciál Jarní krása. ==**Pleť a vlasy chtějí péči** … Celý článek >>