Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Staročeské tradice a moderní kuchyně o Vánocích


Staročeské tradice a moderní kuchyně o Vánocích

Na Vánocích máme rádi tradice. Snažíme se dodržovat zvyky, které jsme si přinesli ze svých rodin. Například na Štědrý den se málokterá rodina v českých a moravských zemích obejde bez smaženého kapra s bramborovým salátem. Pro někoho je to jediná ryba, kterou má za celý rok na talíři. I když existuje nepřeberné množství jiných sladkovodních i mořských ryb, vánoční kapr je snad posledním zbytkem tradičního českého rybníkářství, které země koruny české proslavilo v době Jakuba Krčína. Proto kapra nezavrhujme, ale naučme se ho připravit i na jiný způsob než v klasickém trojobalu.

Kapr hrál všemi barvami

Na začátku 20. století se v měšťanských rodinách připravoval kapr na modro nebo kapr na černo. Oba recepty jsou neobyčejně zajímavé nejen chutí a způsobem přípravy, ale také přílohou – odpadá bramborový salát a ke slovu přichází kynutý knedlík nebo pro „fajnšmekry“ houskový vídeňský knedlík.

Kapra ovšem můžete připravit také na roštu, na grilu, v alobalu nebo zapečeného v bramborové kaši. Pro tento typ přípravy se lépe hodí rybí filet bez kůže, pokud možno také zbavený velkých břišních kostí. Stažení kůže vám půjde lehce – stačí ostrý nůž, který přiložíte přesně mezi kůži a maso a opatrným tahem maso od kůže odkrojíte. Vykostit kapra bude vyžadovat trochu praxe – nožem začnete u hřbetní strany opatrně celou páteř odřezávat od masa. Samozřejmě tím získáte větší odpad než u přípravy oblíbených „podkov“, ale maso se bude lépe připravovat i servírovat.

Salám a majonézu bychom mohli klidně vynechat

I bramborový salát můžete zkusit trochu obměnit. U nás jsou nejrozšířenější dva typy bramborových salátů – salát s majonézou, kde kromě brambor, okurky a cibule nesmí chybět hrášek s mrkví, vajíčko, někde i měkký salám. Druhý typ salátu se připravuje pouze z brambor, okurky a cibule, někde se přidá zálivka z okurkového láku ochuceného hořčicí. Chcete-li zkusit něco nového, nabízíme vám několik různých variant bramborových salátů inspirovaných světovou kuchyní.

Celý text článku najdete v Miminku č. 12/2008.

1. 12. 2008


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>