Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Úzkosti a zlé sny před porodem


Úzkosti a zlé sny před porodem

Obojí patří k stinným stránkám těhotenství. Přesto není třeba si zoufat – k nápravě obvykle stačí trocha informací a pevné vůle…

Ne nadarmo těhotenství označujeme jako jiný stav. To se týká i vnímavosti nastávající matky ke všem podnětům přicházejícím zvenku i zevnitř. Mnohé jsou docela nové a těhotenství tak před ženou otvírá jedinečné možnosti sebepoznání.

Čím je porod blíže, tím silněji na těhotnou doléhá otázka, jak obtíže a výzvy s ním spojené zvládne. Jednotlivé ženy se s tímto druhem stresu vyrovnávají po svém, vždy záleží na jejich povaze a předchozích zkušenostech. Nejpozději v posledním trimestru těhotenství prožívají ale téměř všechny chvíle obav a napětí, a to tím spíše, čím více času tráví o samotě.

K strachům z porodu se obvykle připojují i další nejistoty: Pokud byla žena až dosud úspěšná ve své profesi, řešívá otázku, zda mateřstvím neztratí, čeho až dosud v kariéře dosáhla. Přemýšlí též nad svou novou rolí matky – jak zvládne péči o dítě a jak se promění její vztah s partnerem či manželem? Krátce – co vlastně zbude z jejího předchozího způsobu života? U vícerodiček k obavám přispívají případné negativní nebo dokonce traumatické vzpomínky na předchozí porody.

Sklony k úzkostem rozpouští aktivita

Porodní asistentky vypozorovaly, že k nejnáročnějším patří doba po 30. týdnu těhotenství. Zvětšující se bříško vnáší do ženina života více pasivity, tíha těla vede k nechuti pouštět se do běžných, natož pak mimořádných činností. Uzavírání se v bytě a poleháváním se ale nepříjemné pocity jenom zesilují.

Rozhodně proto platí, že ani v posledním trimestru těhotenství by ženy neměly rezignovat na dosavadní aktivity. I poté, co už zůstanou doma z práce, by měly vyhledávat příležitosti pro setkávání s lidmi, zajít za kulturou, pozvat přátele na večeři… Je též možno využít volných dní pro vylepšení bydlení nebo dětské výbavičky. Celkově je třeba udržovat se v pohybu, a pokud už není příjemné cvičení “na sucho”, je dobré vyzkoušet plavání, které mamince i miminku svědčí až do porodu!

Zlé sny očišťují mysl

K těhotenství patří také intenzivní sny. Ty, jak známo, představují most mezi vědomou a nevědomou rovinou našeho myšlení. Pomáhají uvolnit nadměrné napětí, nabízejí nové možné pohledy i řešení situací. Občas ale také poděsí – to když přinášejí příliš dramatické nebo dokonce tragické obrazy.

Dobrá zpráva zní: Ani těch nejhorších snů se není třeba obávat. Slouží mozku jako očistný filtr a pomáhají zpracovat, na co při všedním ruchu není čas nebo co nevědomky zatlačujeme mimo hranice přímého uvažování. U těhotných žen jde obvykle o nové pocity spojené s přicházejícím mateřstvím, o strach z porodních útrap a o obavy z možného poškození či postižení dítěte.

Lze se domnívat, že kromě vnitřních pnutí jsou zlé sny podporovány i fyzickým nepohodlím z nadváhy v posledních měsících před porodem. Pohyb, relaxace, vhodné masáže a lehká strava tak přispívají k příjemnějšímu spánku bez nočních můr.

Pokud dojde k tomu, že těhotnou ženu zlé sny začnou obtěžovat nebo ji zneklidňují, je na místě poradit se s psychologem či psychiatrem, kteří pravděpodobně nabídnou, že se sny je možné pracovat. Bývá smysluplné si je bezprostředně po probuzení zapsat – pokud tak neučiníme, rychle je zapomeneme. O samotě nebo s odborníkem můžeme nad obrazy ze snů přemýšlet a hledat v nich klíč k různým otazníkům ve svém životě.

Běžné těhotenské úzkosti i zlé sny pomáhají zpracovat také kvalitní předporodní kurzy.

Celý text článku najdete v Miminku č. 3/2009.

1. 3. 2009


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>