Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Když nohy otékají


Když nohy otékají

Mnoho žen si stěžuje na otoky nohou v těhotenství. Nohy, které až doposud běhaly a poslouchaly, začnou bolet a natékat. Většinou k tomu dochází v momentě, kdy celková hmotnost budoucí maminky vzrostla o 15 procent její původní váhy. Otok, neboli edém představuje patologické nahromadění tekutiny v podkoží, typické je, že se při tlaku na pokožku vytvoří důlek. Kůže je napnutá a světlejší. Otoky vznikají při srdečních a ledvinových chorobách, při zánětech, uzávěrech žil dolních končetin nebo po úrazech.

U těhotných žen jsou otoky dolních končetin velice časté.

Nebezpečná je preeklampsie

Lékař myslí při symetrických otocích nohou gravidní ženy například na preeklampsii. Ta se však kromě otoků projevuje ještě ztrátami bílkovin v moči a zvýšením krevního tlaku. Manifestuje se převážně po 20. týdnu těhotenství. Může vzniknout pozvolna i náhle, objevit se může i u zatím zcela zdravé ženy. Těhotná s preklampsií musí být v péči lékaře, často bývá hospitalizovaná.

Někdy stačí vyměnit boty

Končetiny častěji natékají ženám s plochýma nohama, příčinou bývá nevhodná obuv. Právě v těhotenství je důležité nošení pohodlných bot na polovysokém podpatku. Při příčném plochonoží způsobuje špatné postavení záprstních kostí nášlap na celou plochu chodidla, místo správného našlapování na první a pátý prst, tedy zevní okraj nohy. Napínání svalů spojujících prsty napříč způsobuje bolest, která nutí ženu ke změně chůze. Tím dochází k omezení svalové hybnosti, ke změně oběhových poměrů v nohou a k následnému otoku. Ke korekci následků plochých nohou přispějí ortopedické vložky. Při mírném postižení klenby obtíže většinou ustoupí.

Svou roli hraje metabolismus

Otoky v těhotenství nezpůsobuje jen plochá noha. V graviditě je zvýšená spotřeba bílkovin, což může vést ke vzniku edému. Svoji úlohu sehrává i mechanický tlak zvětšené dělohy na dolní dutou žílu vedoucí krev z dolních končetin zpět k srdci. Snížení návratu krve ovlivňuje tvorbu otoků. Chronická zácpa, která je v těhotenství častá, může být také příčinou edému.

O několik rad, jak otokům v těhotenství předcházet, jsme požádali MUDr. Karla Bartíka, z Oddělení cévní chirurgie pražské Nemocnice Na Homolce. »Těhotná žena by se měla vyvarovat vlivů, které otoky způsobují. Měla by si obrazně řečeno dávat „nohy na stůl“. Polohování končetin nespočívá jen v jejich podložení nízkou stoličkou. Pánev se musí dostat níže než kolena a kotníky. Jedině tak bude účelu dosaženo.

Celý text článku najdete v Miminku č. 4/2009

1. 4. 2009


Zpět na přehled článků


Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>