Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Dědovy tajnosti – hurá na hranolky!


Dědovy tajnosti – hurá na hranolky!

Damián chodí rád na procházky do Divoké Šárky. Je to oblíbený cíl jarních procházek a budiž popravdě řečeno, že tenhle kousek přírody na samém okraji hlavního města nemá chybu. Skaliska se sklánějí k úzkým cestám podél zurčícího potůčku, soutěskou vylezete až na kopec, kde se často pasou ovce, strání seběhnete dolů do údolí, kde vás k nakouknutí lákají drátěná oka v plotu na přírodní koupaliště. Už za pár týdnů se stane vyhledávaným cílem poutníků. Nevím, čím to je, ale poslední dobou tříletý capart odmítá chodit na procházku s mámou. Chce do Šárky pouze s dědou.

Víkend co víkend podnikají hoši svoji »pánskou« jízdu. Týden co týden se klučina vrací z vycházky s červenými tvářemi a rozzářenýma očima. Těší mě, že nejmladší a nejstarší z rodiny k sobě mají blízko. Ale jak už to v životě bývá, i v tomto případě je všechno trochu jinak, než jak se na první pohled zdá. Náš hoch je na krok líný, a tak mi nebylo jasné, čím ho děda přinutil ke každotýdenní dvouhodinové procházce. Děda mně tajemství nakonec prozradil. Musela jsem však slíbit, že ho neprásknu.

Na kraji Divoké Šárky jsou dětské prolézačky, skluzavky a děcko na nich rádo skotačí. Atrakce patří jednomu z řetězců rychlého občerstvení. Každý pochopí, že vnouče žadonilo, až prarodiče umluvilo. Ale něco za něco, vymyslel děda. Téměř dva kilometry ke koupališti, stejně tolik zpátky. Potom »za odměnu« porce hranolek. Nechtělo se mi věřit, jak lehce se dá Damián koupit.

Zdá se, že není sám.

Návyk je tu cobydup

Provozovny nejrůznějších fast foodů jsou celý rok v obležení. Zvyšující se životní tempo a neustálý nedostatek času jsou důvodem obliby rychlého občerstvení ve všech věkových i sociálních skupinách. Odborníci na výživu lomí rukama. Právě takové jídlo má vysokou energetickou hodnotu, navíc jsou porce pro malé děti zbytečně velké.

Cheeseburger s velkou porcí hranolků, čokoládovým donutem a milk shakem dodá 1800 kcal, což odpovídá celodennímu doporučenému příjmu pro desetileté dítě. Navíc tato strava obsahuje přespříliš tuků živočišných, které přispívají ke vzniku cévních a srdečních chorob. Obsah tuku se při smažení kuřecích křidélek nebo kuřecích nugetek ještě zvyšuje.

Celý text článku najdete v Miminku č. 4/2009

1. 4. 2009


Zpět na přehled článků


Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>