Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Lymeská borelióza


Lymeská borelióza

Počátkem osmdesátých let minulého století se zdála být lymeská borelióza v našich končinách onemocněním vzácným. Ani jejím důsledkům se nepřikládal velký význam. Stačilo několik málo let a bylo zřejmé, že to byl odhad mylný.

V lékařské literatuře najdeme první zmínku o lymeské borelióze (LB) v závěru 19. století. Dermatolog Buchwald ji popsal v roce 1883. Poté následovaly záznamy nejen o kožních změnách, ale i o postižení dalších orgánů. Uplynuly desítky let než byla zdokumentována řada nemocných majících po kousnutí klíštětem postižen nervový systém. K zásadnímu obratu došlo v osmdesátých letech, kdy se objevilo zánětlivé onemocnění u 39 dětí a 12 dospělých poblíž amerického městečka Lyme. Tehdy byla popsána lymeská nemoc. Teprve o dva roky později byl objeven i původce onemocnění – bakterie Borrelia burgdorferi.

Jedná se o bakterie spirálovitého tvaru, patří mezi ně i původce syfilis a leptospirózy, a řadíme je ke spirochetám. Konečně byla odhalena spojitost mezi jejich přítomností v organismu, záněty různých orgánů a předchozím stykem pacienta s jejím typickým přenašečem, klíštětem. Na odborné lékařské konferenci v roce 1987 v New Yorku byla nemoc označena jako lymeská borelióza. Nemoc přenášejí hlavně klíšťata, v menší míře i krev sající hmyz, hlavně komáři, blechy, muchničky a také ovádi a bzikavky. Přítomnost borrelií byla prokázána asi u 20 druhů dalších členovců. Nákazu přenášejí drobní volně žijící obratlovci. Přenos z člověka na člověka je možný jen z matky na plod během nitroděložního vývoje.

Borrélie pronikají do lidského organismu přisátím klíštěte v kterémkoliv jeho vývojovém stádiu. Nákaza předpokládá delší dobu sání, protože teprve po 24 hodinách se borrélie dostávají ze střeva klíštěte do jeho slinných žláz. K proniknutí infekce přímo ze střeva může dojít při neodborném odstraňování klíšťat z pokožky. Vnímavý na borrélie je každý člověk a přirozená odolnost neexistuje. V České republice se vyskytuje 10 – 30 procent klíšťat infikovaných borréliemi. Vniknutí borrélií do krevního oběhu je spojeno s rozsevem do dalších orgánů. Onemocnění se vyznačuje širokou škálou klinických příznaků, které lze snadno zaměnit. Proto jsou velmi důležitá při diagnostice LB laboratorní vyšetření.

Bakterie mají neuvěřitelnou schopnost dlouhodobě přežívat v organismu a aktivně se podílet na vzplanutí LB. Jaký bude průběh onemocnění, to určuje především citlivost borrélií na antibiotika.

Celý text článku najdete v Miminku č. 5/2009.

1. 5. 2009


Zpět na přehled článků


Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>