Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Komu vlastně dáváme dárky?


Komu vlastně dáváme dárky?

Radost v dětských očích se nedá nikde koupit, přesto to před Vánocemi vypadá v obchodech s hračkami, jako kdyby se právě tato nezbytná přísada domácího štěstí prodávala přímo tady. Nabídka hraček je tak pestrá, že i poučený rodič se v ní ztrácí a vězte, že jedna princezna opravdu není stejná jako druhá, a ani „bagřík“ se nedá koupit jen tak bez přípravy.

Čím jsou děti starší, tím mají o svých hračkách a dárcích pod stromeček přesnější představu. Třeba náš předškolák už má vybranou stavebnici, našel si ji sám v tom správném časopisu (míněn je katalog výrobce) a chce tu, žádnou jinou. Pokud tedy nemáte možnost pořídit k Vánocům ten správný exemplář, pak je snad lepší neuchylovat se k žádným náhražkám a volit dárek úplně jiný. Děti to totiž poznají a zcela bezelstně a otevřeně nám dají najevo své rozčarování.

Úplně mimo je vybírání dárků podle toho, co bychom si bývali přáli my, když jsme byli malí. Možná, že váš syn vůbec nestojí o autodráhu a holčička zase nechce stoleček s líčidly pro malé parádnice, ani pokojíček pro panenky. Velkou váhu mají různé postavičky z animovaných příběhů, což výrobci moc dobře vědí, ale před Vánocemi bychom si měli správné informace zjistit i my, dospělí. Zvlášť prarodiče je potřeba včas informovat, že Medvídka Pú už vystřídal na žebříčku oblíbenosti Spiderman a místo známé růžové kočičky teď vaše dceruška obdivuje některou hrdinku z Ledového království.

Ať už vaše děti píší (nebo kreslí) dopis Ježíškovi, nebo to spolu probíráte jenom slovně, dobře jim naslouchejte. Dá se totiž také zjistit, zda si přejí víc menších dárků, nebo touží po několika „těch pravých“. A naučte je pod stromečkem dárky nejen přijímat, ale také dávat ostatním, i kdyby to mělo být jen obligátní rozdělování balíčků podle jmenovek.

Opakovat známá klišé o tom, jak jsou Vánoce svátky klidu, které si máme prožít s nejbližšími v pohodě, to by asi maminkám i tatínkům v tom každodenním kolotoči příliš pomoci nepřineslo. Proto jsme pro vás v tomto vydání připravili vánoční speciál s různými tipy na dárky, ale především spoustu dalších článků, v nichž probereme s odborníky nejen dárky, ale také jídlo, zábavu a v neposlední řadě psychologický aspekt svátků, na které se v závěru roku těší většina z nás.

Šťastné a veselé Vánoce, a těšíme se na vaše dopisy a fotky, jak jste si je užili.


redakce

26. 11. 2019


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Jarní krása: péče o ruce a nehty

Krásné nehty působí upraveně, někdy ale není lehké je udržet v kýžené kondici a délce. Dobrou zprávou je, že aktuálně jsou moderní spíš nehty kratší, které lakujeme méně výraznými barvami. Pro významné příležitosti ale můžeme zvolit o něco výstřednější nehtový look. ==**Počátek je zase v dobré péči** Dobře udělaná manikúra má na stav… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>