Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Zápis do mateřské školky: Potřebujete nějaká potvrzení? Jaké školky existují? A co má dítě umět?


Zápis do mateřské školky: Potřebujete nějaká potvrzení? Jaké školky existují? A co má dítě umět?

Máj není jen lásky čas, ale také obodbím, kdy se řeší první vstup batolat a předškoláků do kolektivního zařízení. Zápisy do školek se blíží a s nimi i napětí a nervozita – zvládne náš maličký všechno, co je potřeba? Co by mělo dítě umět? A nechybí nám nějaké dokumenty?

Jak je s potvrzením od lékaře

Doklady rodičů i dítěte – to připravíme hravě. Ale není potřeba ještě něco dalšího? Co takové očkování? Podle školského zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví je zapotřebí posudek od lékaře, který u dětí mladších pěti let potvrzuje, že absolvovalo povinná očkování, případně že nemůže být z důvodů kontraindikací očkováno.

Kdo může posudek vyhotovit? Odpovídá Viktorie Plívová z Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR:

Lékařský posudek pro mateřskou školu vystaví registrující praktický lékař pro děti a dorost, který má dítě v pravidelné dlouhodobé péči a má k dispozici informace o očkování dítěte a jeho zdravotním stavu. Kopie lékařského posudku se stává součástí zdravotnické dokumentace pacienta. Posudek nemůže vyhotovit zastupující lékař. Dle domluvy může lékař předat zákonnému zástupci potvrzení osobně, zaslat elektronicky (s elektronickým podpisem) nebo poštou. Vydání lékařského posudku není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Cenu za jeho vypracování si určuje poskytovatel zdravotních služeb sám (za originál i kopii), zdravotní pojišťovna na její výši nemá žádný vliv.

Jak se na zápis připravit

Před samotným zápisem do mateřské školy je vhodné přijít na rozhovor s učiteli nebo ředitelem. Pozná se tak nejlépe, jaká školka a lidé v ní jsou a můžeme se zeptat na vše, co nás zajímá. Rozhovor se obvykle týká potřeb a zájmů dítěte, kdy se učitelé mohou ptát na oblíbené hry, knížky, nebo aktivity, které dítě rádo dělá. Záleží na spodní věkové hranici, od které mateřská škola děti přijímá. Při návštěvě je dobré zaměřit se na prostředí, personál a jeho počet, věkové složení dětského kolektivu (zda jsou všechny děti stejný ročník, nebo je kolektiv věkově smíšený), školky se mohou lišit i vzdělávacím programem (montessori, lesní školky a podobně). Věkově smíšený kolektiv je pro děti velkým přínosem. Starší děti se učí pomáhat mladším kamarádům, a mladší děti se naopak mohou učit od starších a jsou motivováni se jim v dovednostech vyrovnat. „V menším smíšeném kolektivu se také dobře rozvíjejí sociální kompetence dětí, protože komunikují v menší skupině, kterou lépe znají a učí se efektivněji řešit konflikty,” říká Tereza Valkounová z Asociace lesních mateřských škol.

Co by mělo zvládnout

Určení zralosti dítěte pro vstup do mateřské školy může být někdy složité a závisí na mnoha faktorech. Nicméně některé obecné znaky mohou napovědět, zda je dítě na vstup do školky připravené jako například:

● Sociální dovednosti: Dítě má zájem navazovat vztahy s ostatními dětmi a dospělými. Zkouší společné hry a aktivity a zvědavě objevuje nové prostředí.

● Samostatnost: Dítě je ochotné samo zkoušet základní každodenní úkony jako je oblékání, používání toalety a sebeobsluha při jídle.

● Emoční stabilita: Dítě projevuje určitou míru emoční stability a po prvních týdnech dokáže v klidu zvládat oddělení od rodičů.

● Zájem o učení: Dítě je zvídavé, ochotné se účastnit různých aktivit a učit se novým věcem.

Zvládání základních komunikačních dovedností : Dítě je ochotné komunikovat s jiným dospělým než s rodičem. Malé děti ještě nemusí umět vyjadřovat své pocity verbálně, učitelé jim pomohou vyjádřit se například ukázáním na obrázek (tzv. piktogram).

Co je montessori školka

Jedná se o alternativní vzdělávací systém založený Marií Montessori na počátku 20. století. Klade důraz na samostatnost, svobodu a respekt k přirozenému vývoji dětské osobnosti. Montessori pedagogika je založena na několika základních principech. Prvním z nich je pojetí dítěte jako aktivního a samostatně se učícího člověka, který má vlastní schopnost vstřebávat a zpracovávat informace z okolního světa.

Největší důraz se klade na individuální rozvoj každého dítěte, respektuje se jeho vlastní tempo a způsob učení. Tomu odpovídá i uzpůsobení tříd. „Třídy v Montessori školkách jsou navrženy tak, aby podporovaly samostatnost a možnost volby,“ dodává Martin Kraus ze společnosti Makra Didakta, která se specializuje na výrobu a instalaci vybavení do mateřských a základních škol.

Role učitele v Montessori prostředí je zásadně odlišná od tradičních škol. Učitel zde působí jako průvodce a pozorovatel, který podporuje dítě v jeho samostatném objevování a učení, místo přímého předávání informací. Montessori školky jsou známé svým individuálním přístupem k učení a mohou vyhovovat hlavně samostatným a zvídavým dětem s vlastní motivací pro učení. Některé děti však mohou lépe prosperovat v tradičním vzdělávacím prostředí, které má více strukturované učební aktivity. Děti, které potřebují jasně definované hranice a konzistentní vedení, nebo ty, které vykazují určité speciální vzdělávací potřeby, obvykle vyžadují specifický přístup, který Montessori metoda nemusí poskytovat. Je proto důležité, aby rodiče pečlivě zvážili osobnost svého dítěte a možné vzdělávací alternativy.


redakce, zdroj VZP, Makra Didakta a As.lesních MŠ

15. 4. 2024


Zpět na přehled článků


Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>