Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Grilujeme s caparty


Grilujeme s caparty

Grilování by mělo být svátkem. Negrilujeme pokrmy dvakrát denně, ale připravujeme tuto gurmánskou slavnost jednou dvakrát do měsíce. Pak má své kouzlo pro dospělé i pro děti.

Dobře připravený a vhodně zvolený grilovaný pokrm se stává pochoutkou pro rodiče i pro batolata. Děti můžeme pozvat ke stolu na kvalitní specialitu, kterou by však nikdy neměla být tučná masa nebo uzeniny.

Pokud pojmeme grilování jako součást společenského setkání s přáteli, pak musíme menu připravit zvlášť pro dospělé a zvlášť pro děti. K přípravě pokrmů volíme zásadně čerstvé, kvalitní a netučné maso, kvalitní zeleninu nebo ovoce a prvotřídní sýry. Ono se dá na grilu připravit opravdu všechno. Od ryb až po grilovaný lilek. Aby bylo maso chutnější a uvolňovalo se z něj méně heterocyklických aminů (HA), nakládáme je na několik hodin předem do marinády. Grilovací směsi na maso mívají ostrou a pálivou chuť (přidáním česneku, chilli papriček, kari koření) a to je pro malé strávníky nevhodné.

Libová masíčka určená ke konzumaci dětem potíráme olivovým olejem s bylinkami. Vhodná je například bazalka či petrželka. Hovězí steak caparti neukoušou a plátek z telecí kýty se jim může zdát suchý. Mohou si však pochutnat na grilovaném lilku nebo rajčeti. Zelenina se dětem v ústech dobře rozmělňuje. Zajímavé mohou být pro nejmenší špízy připravené z malých plátků kvalitního drůbežího masa, lilku a sýra. Střídavě napíchnuté na grilovací jehle získají rychle zájem nejmenších.

Některé děti dávají přednost jídlu grilovanému v alobalu. K plátku masa můžeme přidat kousek šunky, pokrájenou cibulku nebo lilek. Batolatům nikdy nepodáváme připálené či tučné maso. Při vysokých teplotách vznikají v upravovaném mase karcinogenní HA, kvůli nimž někteří dietologové označují grilování za nevhodné pro děti. Při přípravě masa nepřekračujte proto teplotu 180 stupňů. Větší riziko tvorby karcinogenních látek vzniká při přípravě masa na dřevěném uhlí než na grilu elektrickém. Sloučeniny HA najdeme také v tabákovém kouři.

Celý text článku najdete v Miminku č. 6/2009.

1. 6. 2009


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>