Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Tajemství ukryté v děloze


Tajemství ukryté v děloze

Lidstvo pro vzorek vody rozbíjí povrch Měsíce, snaží se sestrojit sondy k poodhalení možného života na Marsu, odvažuje se čím dál hlouběji nakouknout do vesmíru. Je to zvědavost, je to pro člověka typická touha po poznání, která nás k takové činnosti motivuje. Zkoušíme po vzoru svých prapředků ochutnat jablko ze stromu poznání. Pronikáme do nebes i do hlubin a je zcela přirozené, že se chceme podívat i do míst neskutečně blízkých, která však před pár lety byla ještě tabu.

V těle ženy se 268 dnů od oplodnění vajíčka odehrává zázrak. Prenatální vývoj mají dnes lékaři zmapovaný do posledních detailů a díky prenatální diagnostice, moderním přístrojům a dokonalým vyšetřovacím metodám dokážou do tajné komnaty nakouknout, aniž by lidskému plodu ublížili. Žena tak ví, co se uvnitř děje mnohem lépe než kdy v minulosti.

Nejprve se uhnízdí

Vývoj dítěte probíhá v matčině děloze nejprve v období embryonálním, do něhož řadíme prvních osm týdnů po oplodnění vajíčka. Několik hodin po spojení spermie a vajíčka vzniká prvojádro, nesoucí 23 chromozomů od každého rodiče jako základ genetické výbavy. Oplodněné vajíčko putuje do dělohy a uhnízdí se v děložní sliznici. Nidace (uhnízdění) začíná 6. až 7. den po oplodnění a končí po dvou týdnech. Konečné uhnízdění můžeme pokládat za skutečný počátek těhotenství, teď se zárodek i matka budou vzájemně ovlivňovat.

Při nidaci se vytváří v organismu zvláštní látka, jejíž přítomnost v krvi či moči je snadno zjistitelná. Na tomto principu je založena většina těhotenských testů. Uhnízdění je velmi významnou fází a 30 až 60 procent oplodněných vajíček zanikne právě pro neschopnost uhnízdění.

V organismu těhotné ženy se zvyšují hladiny estrogenů a progesteronu, sliznice dělohy vytváří vhodné podmínky pro růst oplodněného vajíčka, dochází k výpadku pravidelné menstruace a vše se podřizuje potřebám gravidity. Zárodek má tvar válcovitého útvaru se zřetelným koncem hlavy, vyvíjejí se základní orgány, srdce má tvar písmene S a okolo 23. dne po oplození jsou patrné první údery srdce. Vytvářejí se základní struktury mozku a míchy. Na konci hlavy se v sedmém týdnu objeví výstupky pro oči.

Celý text článku najdete v Miminku č. 12/2009.

1. 12. 2009


Zpět na přehled článků


V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>

Čistička pomůže nejen alergikům a astmatikům. Jak…

Náporem na dýchací systém alergika bývá jarní období, kdy je vzduch plný pylů ze stromů a květin, s teplejším počasím se rozrůstají i plísně a koncentrace jejich spor v ovzduší je vysoká. Bolesti hlavy, rýma, ucpané uši, pálení očí a bolesti v krku jsou pak na denním pořádku. Základem je omezení kontaktu s alergenem, proto je potřeba… Celý článek >>