Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

V hlavní roli výživa


V hlavní roli výživa

Složení stravy a její kvalita hrají důležitou roli ve vývoji našich nejmenších. Dotazy maminek nasvědčují tomu, že rodiče jsou si této úlohy vědomi mnohem víc než dřív. Nejčastěji se nás ptáte na různé nesnášenlivosti (intolerance) potravin a také na to, jak mají být ve stravě batolete zastoupeny jednotlivé složky, jak je to s příjmem vitamínů a stopových prvků. Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky.

Mnohé maminky trápí změna v příjmu potravy při prvním zavádění nemléčných příkrmů. Přechod na pevnou stravu může být pro kojence příjemnou změnou, ale také noční můrou rodičů. Většina nepříjemných projevů brzy odezní, někdy se připisuje prořezávajícím se zoubkům. U některých dětí však mohou být problémy spojené s nesnášenlivostí některé potraviny. Na nejčastější intolerance a alergie jsme se zeptali RNDr. Milana Paulíka, CSc., vedoucího Imunologické laboratoře Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou.

Alergie na potraviny není to samé jako potravinová intolerance?

Klasická alergie, která se projeví při styku s určitou potravinou (např. na arašídy nebo mořské plody), je charakteristická okamžitou a často silnou reakcí imunitního systému. Mezi příznaky potravinové alergie patří vyrážky, kýchání, podrážděná pokožka, otoky, rýma, únava, průjem a zvracení. Obvykle se tyto příznaky objeví v průběhu několika minut po konzumaci, případně styku s danou potravinou, i když se mohou opozdit i o několik hodin. Potravinová alergie se vyskytuje poměrně řídce – je diagnostikovaná u přibližně 2,5 % populace. Mezi nejčastější případy patří potravinové alergie na arašídy, ořechy (mandle a para ořechy), vejce, mléko, ryby a korýše. Při styku s původcem potravinové alergie tělo produkuje specifické protilátky (IgE) na „potlačení” alergenů těchto potravin, a po zkonzumování daného jídla imunitní systém zareaguje uvolněním histaminu a dalších přirozeně se vyskytujících chemických látek v těle. Alergické reakce na potraviny se mohou značně lišit v závažnosti, přičemž některé z nich mohou být i smrtelné.

Potravinové intolerance se projevují zcela jinak – reakce jsou opožděné a symptomy se mohou objevit až za několik dnů či 2–3 týdny. Je možné být intolerantní k více potravinám současně. Běžné jsou početné symptomy od migrény přes otoky, únavu a všeobecný pocit nepohody.

Celý text článku najdete v časopisu Miminko č. 6/2010.

1. 6. 2010


Zpět na přehled článků


V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>

Čistička pomůže nejen alergikům a astmatikům. Jak…

Náporem na dýchací systém alergika bývá jarní období, kdy je vzduch plný pylů ze stromů a květin, s teplejším počasím se rozrůstají i plísně a koncentrace jejich spor v ovzduší je vysoká. Bolesti hlavy, rýma, ucpané uši, pálení očí a bolesti v krku jsou pak na denním pořádku. Základem je omezení kontaktu s alergenem, proto je potřeba… Celý článek >>