Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

První podzimní Miminko je plné her


První podzimní Miminko je plné her

Léto se s námi definitivně rozloučilo a před sebou máme období, které většině rodičů nedělá moc velkou radost. Mlhavá rána, deštivé dny, málokdy sluníčko, které svítí, ale nehřeje. To vše dohromady znamená pro rodiče batolátek i předškoláků neradostný čas neustálého kolotoče kašle, rýmy, nachlazení a občas i závažnějších infekčních onemocnění. Sotva jednu rýmu vyléčíte, je tu kašel nebo nachlazené průdušky. Říkáte si, kde to to dítě zase „chytlo“? Velká část pravděpodobnosti padá na kolektivní zařízení, ale, ruku na srdce, kolik času trávíte s dětmi v supermarketu nebo na jiných místech, kde se pohybuje hodně lidí? Možná by stálo za úvahu si na podzim nákupy a jiné povinnosti zkusit zorganizovat tak, aby přišlo dítě do styku s méně cizími lidmi. Nebo se alespoň více zaměřte na hygienu a zabraňte dítěti, aby si strkalo neumyté ruce do pusinky.

Kapénkové infekci se ale stejně stěží zabrání, proto pro vás máme v říjnovém Miminku řadu rad, tipů a informací, jak s takovým podzimním nachlazením zatočit. Využijte maximálně přírodní způsoby léčby, ale hlavně nezapomínejte na prevenci. Dobře a vhodně dítě oblékejte, nenechte je prochladnout, ani zbytečně potit, myslete na pevné a nepromokavé boty na procházku ve školce.

Ještě stále není pozdě na zdravé otužování, posilování imunitního systému, zvyšování obranyschopnosti organismu. Podle věku dítěte volte i odpovídající metody – se staršími batolaty už můžete i do sauny, i pro ty nejmenší děti už existují probiotické přípravky pro posílení odolnosti dětského organismu. Zdravá výživa, pohyb na čerstvém vzduchu, ale také veselá mysl, to vše jsou předpoklady zdraví vašich nejmenších. Doufám, že vám články, které jsme pro vás připravili, přinesou v tomto směru užitečné informace.

Zase nám utekl rok jako voda a vy si můžete v tomto čísle přečíst předposlední díl našeho seriálu O maminku miminka. Poslední najdete v listopadovém čísle. Pokud jste se našich maminek chtěli na něco zeptat, navázat s nimi kontakt, podělit se s nimi o zkušenosti, pak využijte poslední příležitosti a pošlete nám své otázky nebo vzkazy. Můžete to udělat i přes facebookové stránky časopisu Miminko na adrese http://www.facebook.com/MiminkoCasopis.

A na závěr dobrá zpráva pro čerstvé těhulky – v příštím čísle zase vyhlásíme další ročník soutěže O maminku Miminka. Tentokrát již 7. ročník. Pravidla a přihlášku najdete již v příštím Miminku!

Přejeme vám všem i vašim dětičkám co nejméně smrkání, kýchání a kašlání a krásný barevný podzim.


redakce

27. 9. 2012


Zpět na přehled článků


Jak probíhají první týdny těhotenství? A kdy může…

O těhotenství se žena zpravidla dozví až po vynechání menstruace a po domácím těhotenském testu, vše pak potvrzuje lékař po gynekologické prohlídce. První pohled na vyvíjející se embryo už dnes může zprostředkovat ultrazvuk, od pátého týdne na snímku tluče srdíčko velikosti, která se připomíná makové zrnko. Co se ale děje v organismu… Celý článek >>

Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>