Časopis Miminko
facebook
Obálka časopisu Miminko Aktuální číslo
Elektronická verze časopisu Miminko

Dejte si předsevzetí... kvůli dětem


Dejte si předsevzetí... kvůli dětem

Dost často si na začátku roku dáváme předsevzetí. Zhubneme, přestaneme kouřit, budeme cvičit a sportovat, najdeme si novou práci… Teď je čas na předsevzetí, pro která nepotřebujeme silvestrovský ohňostroj ani Nový rok. Máme nový a pádnější důvod pro předsevzetí – zodpovědnost za své děti.

Právě kvůli nim má smysl dávat si zásadní závazky. Přestat kouřit bychom měli kvůli svému, ale i jejich zdraví. A bylo by dobré, kdybyste jim vydrželi v co nejlepším zdravotním stavu co nejdéle. Stejné je to s konzumací alkoholu a životním stylem. Pokud máte strach, že vám nevydrží pevná vůle, podívejte se jim do rozesmátých očí, až si spolu budete hrát. Vy jste jejich největší jistota na světě, alespoň prozatím, než vyrostou.

Jinak se ale tím, že se velká ručička hodin na Silvestra přehoupla přes dvanáctku, vlastně nic moc nezměnilo. Kojence pořád trápí větříky a batolatům teče z nosu, budoucí maminky bolí záda a tatínkové trochu nevědí, co s tím vším.

Proto pro vás máme jako každý měsíc v časopisu Miminko informace a rady, které se týkají starostí, jež můžete mít právě teď. Imunitní systém nejmenších, výživa kojenců i batolat, různé nemoci a vývojové odchylky, to vše popisujeme v tomto vydání. Své tu najdou budoucí rodiče i ti, kterým se již drobotina prohání po obýváku nebo zatím jen klidně spinká v postýlce.

A protože Miminko právě tímto číslem vstupuje do svého 18. ročníku, myslím, že je čas poděkovat všem, kteří stáli u jeho zrodu, ale hlavně věrným čtenářům, pro něž je Miminko společníkem i několik let. Bez vás by to opravdu nešlo, a i když miminka, o nichž jsme psali před osmnácti lety, už se pomalu chystají vykročit do dospělosti, časopis je tu pořád pro maminky nových miminek, která přicházejí na svět v každou roční dobu.

Přejeme vám šťastné vykročení do roku 2020 a těšíme se na další léta s vámi, s vašimi miminky a také s časopisem Miminko.


redakce

2. 1. 2020


Zpět na přehled článků


Rodinný festival Respekt k porodu bude 3. týden v…

Již 19. rokem pro vás Hnutí za aktivní mateřství připravuje festival, který již po celou jednu generaci poskytuje cenné a relevantní informace. Jde o největší akci pořádanou v rámci Světového týdne respektu v porodu nejen v České republice ale i v Evropě. Stavíme tak informační most mezi profesionály a (nastávající) rodiče. Pojďte si s… Celý článek >>

V době kojení je zcela nevhodné kouřit a pít…

Odpověď je jednoznačná v případě kouření a pití alkoholických nápojů – obojí je pro kojence škodlivé. V případě léků je věc více komplikovaná. Ne všechny účinné látky přecházejí do mateřského mléka, a někdy je zase důležité zachovat léčbu. Maminka, která své dítě kojí, by měla být velmi opatrná na vše, co do svého organismu přijímá.… Celý článek >>

Jarní krása: Jak se chránit proti UV záření

Bez Slunce by na Zemi asi život vůbec neexistoval. Jeho paprsky probouzejí k životu rostliny, které nám zajišťují obživu. A dodávají nám cenné látky, bez nichž bychom se také stěží obešli. Jenže sluneční záření je také zodpovědné za škodlivé změny na naší kůži. Mohou být tak nebezpečné, že je nutné se proti nim chránit. Slunenčním… Celý článek >>